Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Danish.

Endnu tættere samarbejde med Tyskland

25.02.16 | Nyhet
Nordisk Råd-delegation og politikere fra den tyske Forbundstag mødtes i Berlin for at udveksle erfaringer og diskutere de aktuelle politiske udfordringer i Europa

Medlemmer af Nordisk Råd, heriblandt rådets præsident Henrik Dam Kristensen og medlemmer af den tyske Bundestag, og den tysk-nordiske venskabsgruppe var samlet i den tyske hovedstad for at udveksle synspunkter.

Mødet er en naturlig del af et allerede eksisterende parlamentarisk samarbejde mellem Nordisk Råd og den tyske Bundestag. De to organer har mangeårig tradition for at samarbejde især gennem den parlamentariske Østersøkonference (BSPC).

Sidst de to organer mødtes var den 1. juni 2015 hvor Nordisk Råd tog imod medlemmer af den tyske Forbundsdag i København og drøftede fremtidige muligheder for at knytte endnu tættere bånd.

Kriserne i Europa

Næstformand for udenrigskomiteen i Forbundsdagen og formand for den tysk nordiske parlamentariske venskabsgruppe, Franz Thönnes (SPD) bød sammen med Finlands ambassadør Ritva Koukku-Ronde den nordiske delegation velkommen i de Nordiske Ambassaders Fælleshus, hvor også Nordisk Råds præsident Henrik Dam Kristensen holdt tale.

- Berlin med den tyske Forbundsdag og regering er blevet stadig mere central i forhold til den desværre lange række af kriser, som Europa er blevet konfronteret med de seneste år. Den seneste økonomiske krise med stærkt pres på Euro samarbejdet er næsten allerede glemt på grund af senere problemer. Den russiske anneksion af Krim var et trist tegn på en forværret sikkerheds situation i Europa, hvor grænser for første gang siden 1945 blev ændret med magt. Siden fulgte en voldsom forværring af situationen i Mellemøsten og Nordafrika, der også har medført en massiv strøm af flygtninge og migranter mod Nordeuropa. Hverken krigen i Syrien eller strømmen af flygtninge er desværre langt fra overstået, sagde Henrik Dam Kristensen.

- Vi fra de nordiske lande kan ikke påstå, at vi har et fælles svar på alle disse store udfordringer. Men vi ved af lang tids erfaring, at det er nyttigt at udveksle synspunkter, og det gælder ikke mindst i kritiske stunder.

- Vi har gennem årene haft et godt samarbejde med både den tyske Forbundsdag og flere af de nordligste delstater gennem Østersøsamarbejdet i BSPC. Og vi er her i dag, fordi vi står over for udfordringer og Tysklands involvering i løsningsprocessen er vigtig.

Fælles løsninger er vejen frem

Henrik Dam Kristensen roste initiativet til den direkte kontakt mellem Nordisk Råd og tyske politikere.

- Det er måske ikke altid så let at måle resultaterne af henholdsvis diplomatiske og parlamentariske kontakter. Men jeg er helt sikker på, at verden ville være i en værre situation, hvis vi ikke mødtes over landegrænserne og talte os frem mod fælles løsninger på tidens udfordringer.

- Tyskland var også et vigtigt naboland, da kontakterne var anderledes uvenlige. Nu er vi stolte over, at Danmark og Tyskland i grænselandet mellem Sønderjylland og Nordslesvig har skabt en rollemodel for, hvordan mindretal lever sammen med befolkningsflertal.

Friheden skal sikres

Næstformand for udenrigskomiteen i Forbundsdagen og formand for den tysk nordiske parlamentariske venskabsgruppe, Franz Thönnes, talte også i rosende vendinger om det tyske samarbejde med de nordiske lande og understregede fælles løsninger på fælles udfordringer med eksempelvis flygtninge og integration.

- Isolerede løsninger holder kun på kort sigt – ikke på den lange bane. Vi skal sikre fred, frihed og demokrati for vores nuværende og nye borgere, men spørgsmålet er, hvordan sikrer vi vores frihed, uden samtidig at indskrænke vores frihed. Id-kontrol fører til at vores mobilitet er udfordret. Svaret må være at vi skal finde fælles fredelige løsninger. At vi mødes, som nu, og taler sammen om tingene. Jeg er sikker på at vi har kapaciteten og kompetencerne, sagde Thönnes.

Med fra Nordisk råd var de nordiske politikere Erkki Tuomioja, Finland, Hans Wallmark, Sverige, Michael Tetzschner, Norge og Rigmor Andersen Eide, Norge.