Side-alternativer
Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Finsk.

EU ja PMN:n Suomen-puheenjohtajuus esillä

Suomesta osallistuu yhdeksän ministeriä Pohjoismaiden neuvoston Kööpenhaminan-istuntoon ja sen yhteydessä pidettäviin ministerikokouksiin.

30.10.2006

Pääministeri Matti Vanhasella on tiivis pohjoismainen kokoussarja, joka alkaa NB8-kokouksella pohjoismaisten ja balttilaisten pääministerikollegojen kanssa. Vanhasella on maanantain kokouksessa keskeinen rooli Suomen EU-puheenjohtajuuden vuoksi.

Vanhasen ohjelmassa on kolme pohjoismaista kokousta, Tanskan kuningattaren tarjoama lounas sekä Pohjoismaiden neuvoston teemakeskustelu aiheesta "Pohjoismaiden kehittäminen globaalina voittaja-alueena - hyvinvointivaltion ja markkinavoimien tasapaino". Keskusteluun osallistuvat Pohjolan pääministerit ja oppositiojohtajat.

Suomen pääministeri esittelee tiistai-iltana Pohjoismaiden neuvostolle Pohjoismaiden ministerineuvoston Suomen-puheenjohtajakauden ohjelman "Mahdollisuuksien Pohjoismaat - lähellä sinua".

Kööpenhaminan istuntoon osallistuvat myös pohjoismaisesta yhteistyöstä vastaava ympäristöministeri Jan-Erik Enestam, ulkoministeri Erkki Tuomioja, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki, toinen valtiovarainministeri Ulla-Maj Wideroos, kulttuuriministeri Tanja Saarela, kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen, peruspalveluministeri Liisa Hyssälä sekä sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haatainen.

Suomen valtuuskunnassa on mukana myös 16 kansanedustajaa sekä yhteensä noin 50 virkamiestä eduskunnasta ja valtionhallinnosta. Kaiken kaikkiaan Kööpenhaminaan tulee noin tuhat kokousvierasta Pohjoismaista sekä lähialueilta.

Pohjoismaiden pääministerit keskustelevat tiistaina aamulla muun muassa Pohjoismaiden ministerineuvoston pääsihteerikysymyksestä.

Suomesta osallistuu Kööpenhaminan kokouksiin enemmän ministereitä kuin muista Pohjoismaista, mikä osoittaa Suomen panostavan pohjoismaiseen yhteistyöhön myös EU-puheenjohtajuuskiireiden keskellä.