Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Danish.

EU vil fremme den cirkulære økonomi – de nordiske lande bakker op

05.06.14 | Nyhet
Europas største miljøarrangement, den grønne uge i Bruxelles, fokuserede i år på cirkulær økonomi. Nordisk Ministerråd bidrog med en række projekter fra de nordiske statsministres Grøn Vækst-initiativ.

Bevægelsen væk fra et lineært system, hvor råvarerne bliver brugt op, til et cirkulært system, hvor de genbruges, er en tvingende nødvendighed i en verden med begrænsede ressourcer. Dette var det underliggende tema ved Europa-Kommissionens grønne uge i Bruxelles den 3.-5. juni.

– Den cirkulære økonomi er fremtiden, og vi er nødt til at bygge stærkere broer mellem erhvervs- og miljøpolitikken, sagde EU's miljøkommissær Janez Potočnik i sin åbningstale ved arrangementet.

– Den lineære økonomi har fungeret godt, men den er ikke egnet til fremtiden i en verden med flere og flere mennesker. Vi kan ikke bruge modeller fra det 19. århundrede til at løse udfordringerne i det 21. århundrede, tilføjede han.  

Europa-Kommissionen vil introducere en ny strategi for cirkulær økonomi i løbet af et par uger med fokus på at skabe grønne jobs og grønne kompetencer og dermed forbedre ressourceeffektiviteten. De første skridt blev taget under den grønne uge.

Madspild og bæredygtigt byggeri

To af de centrale elementer i det nye EU-initiativ om cirkulær økonomi er madspild og bæredygtigt byggeri.
Der var også fokus på disse områder i Nordisk Ministerråds bidrag til den grønne uge ved siden af miljøvenligt design og to projekter om plastik- og tekstilaffald.

– Vi arbejder med at udvikle nye standarder for bæredygtigt byggeri med en helhedspræget tilgang som tager hensyn til både sociale og økonomiske aspekter. Målet er at de nordiske projekter kommer til at udgøre grundlaget for de europæiske standarder. Via en tæt dialog med Europa-Kommissionen håber vi også at sætte et nordisk aftryk på EU's miljøpolitik, konstaterede projektleder Einer Ekern fra Nordic Innovation som er et organ under Nordisk Ministerråd med ansvar for bæredygtigt byggeri under Grøn Vækst-initiativet.

På samme måde stræber de nordiske Grøn Vækst-projekter om miljøvenligt design og affaldshåndtering efter at bringe den nordiske viden og innovation på området op på europæisk niveau.

Små ting – store potentialer

Nordisk Ministerråds arbejdsgruppe for bæredygtigt forbrug og produktion afholdt ligeledes en konference om miljøvenligt design sammen Europa-Kommissionen under den grønne uge. Også her blev der fokuseret på nye løsninger for fremtidens økonomi.

– Europa-Kommissionens traditionelle strategi har været at regulere via affaldslovgivning og dermed forsøge at minimere mængden af affald. Men målet med vores nye initiativ er at anlægge nye perspektiver på produktions- og forbrugscyklusserne, sagde William Neal fra miljøkommissærens kabinet ved konferencen.

– Det handler ikke om at EU skal blande sig i små ting, heller ikke selv om initiativet rummer mange tekniske detaljer. Men hvis vi ser nærmere på de mulige effekter, er der tale om store resultater for miljøet og økonomien, tilføjede han.

De nordiske Grøn Vækst-initiativer om affaldshåndtering og miljøvenligt design passer godt sammen med denne dagsorden, og de blev mødt med stor interesse under den grønne uge.

– De nordiske statsministres Grøn Vækst-projekter om affaldshåndtering handler alle om at finde bedre måder at genbruge ressourcer på. I kraft af vores meget konkrete fokus på hvordan vi indsamler og genanvender plastik og tekstiler, tror jeg at de nordiske projekter har virkelig meget at byde på i en europæisk kontekst, konkluderede Sanna Due Sjöström, formand for Nordisk Affaldsgruppe under Nordisk Ministerråd.

Der er netop blevet udgivet et antal rapporter om de nordiske Grøn Vækst-projekter om plastik- og tekstilaffald. Der bliver fulgt op på rapporterne senere i år – læs mere på www.norden.org/nag.