Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Finland efterlyser ökat hälsosamarbete

14.03.14 | Nyhet
Paula Risikko
Photographer
Magnus Fröderberg/norden.org
Den finska hälsoministern, Paula Risikko träffade den nordiske utredaren Bo Könberg för samtal kring ökat hälsosamarbete i Norden. Finland lyfter hälsoberedskap och ett ökat tjänstemannautbyte som priorterade områden.

Social- och hälsovårdsminister Paula Risokko efterlyser ett bredare nordiskt tjänstemannautbyte inom social- och hälsovårdssektorn för att de nordiska länderna ska kunna lära och bättre dra nytta av varandras bästa praxis.

Risikko diskuterade i dag vikten av ökat nordiskt samarbete inom hälsosektorn med Sveriges före detta sjukvårdsminister Bo Könberg. Nordiska ministerrådet har gett Könberg i uppgift att utreda hur det nordiska samarbetet inom hälsovården kan utvecklas under de kommande åren.

Enligt minister Risikko generar praktiska samarbetsprojekt och olika tjänstemannautbyten värdefull kunskap eftersom de ger inblick i andra system och kulturer, och skapar nya arbetssätt och nätverk.

- Det går sällan att direkt överföra praxis från ett land till ett annat om man inte känner till hela systemet. Därför är det bättre att bekanta sig med landet på en djupare nivå, säger Risikko.

Risikko betonar vikten av nordiskt samarbete och enligt henne råder det inga tvivel om att samarbetet kunde intensifieras ytterligare. Samarbetet kunde trappas upp på områden som exempelvis beredskap och patientrörlighet. Enligt Risikko har det nordiska samarbetet hittills fungerat mycket bra kring läkemedelsreserver för sällsynta sjukdomar.

Finland efterlyser också ett konkret gemensamt nordiskt handlingsprogram för att utveckla beredskapen inom social- och hälsovården. Ur Finlands synvinkel är det viktigt att utvidga beredskapen ur ett heltäckande säkerhetsperspektiv. Enligt Risikko kräver till exempel beredskapen inför olika cyberhot ett intensivt samarbete mellan olika branscher, både på nationell och internationell nivå.

Bo Könberg träffar samtliga hälsoministrar i Norden för att diskutera nordiskt samarbete inom hälsosektorn. Könbergs rapport och dess rekommendationer publiceras under ministermötet i juni.