Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Danish.

Finland er cool på verdens største bogmesse

08.10.14 | Nyhet
Nordic coolness i finsk variant giver genlyd ud over den hele bogverden i disse dage. Finland er nemlig noget så flot som æresgæst på den 66. udgave af verdens største bogmesse i Frankfurt am Main. Over 9.000 journalister og flere hundrede tusinde udstillere og besøgende fra over hundrede lande har i år fokus på Finland og finsk litteratur.

Denne værdige eksponering af finsk litteratur blev markeret med en stor åbning tirsdag aften. Her talte blandt andet den finske præsident Sauli Niinistö, den tyske udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier og den Nordisk Råd litteraturpris vindende forfatter Sofi Oksanen.

- Kun et frit sprog kan flyve

Sofi Oksanen havde et klart budskab til den propfyldte festsal i Frankfurt: "Kun et frit sprog kan flyve" som konklusion på en ærlig gennemgang af Finlands historie i skyggen af Sovjet. Også det det finske sprogs udvikling og egenart - J.R.R. Tolkiens inspirationskilde til elversprog i følge Oksanen - delte hun med publikum. Faktisk var det først meget sent i historien, at der overhovedet opstod et ord for litteratur på finsk og endnu senere op i det 20. århundrede, at det blev muligt at diskutere den nationale kultur frit. 

Cool at sidde med en bog i hånden

Hjulpet på vej af ikke mindst stærke kvindlige forfattere topper Finland i dag som det sted i verden med den største grad af ytringsfrihed. Og det land i verden hvor der læses mest litteratur per indbygger - kun overgået af Island. I Finland er det cool at sidde med en bog i hånden. De 70 millioner årlige biblioteksudlån i Finland underbygger dette og giver også et billede af, hvad finnerne laver om vinteren, når de da ikke går i sauna. 

Der udgives omkring 4.500 bøger i Finland om året og et af målene bag den finske satsning på bogmessen i Frankfurt - og de mange øvrige litterære aktiviteter i Tyskland under året - er at få solgt rettigheder til oversættelse af finsk litteratur. For som præsident Niinistö sagde: "Gennem litteraturen og oversættelsen af det finske sprog skaber Finland bro til resten af verden og åbner sig for den."