Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Flyktingströmmar och digitalisering - då uppvärderas vuxenutbildningen

08.09.15 | Nyhet
Det nordiska Alfarådet var tidigt ute med att kartlägga nyanlända flyktingars behov av utbildning, och beskriva vad en lärare måste kunna för att hjälpa andra vuxna till ett nytt språk. Precis här ligger utmaningen för vuxenutbildningen de kommande åren.
Nu börjar ett nytt decennium för "Nordiskt nätverk för vuxnas lärande", där Alfarådet ingår. Nätverkets första tio år firades med en konferens i Oslo i tisdags. 
Så här beskriver Antra Carlsen, nätverkets koordinator, vuxenutbildningens utmaningar:
- Dels ska vi jobba med helt nya och stora folkgrupper som nu kommer till Europa. Dels ser vi ett mycket större intresse från arbetslivet att ha en dialog med vuxenutbildningen, säger Antra Carlsen. - Norden har monokulturellt tänkande, vi har ett folkhem, ett språk per land, en värdegrund som vi vill att folk som kommer hit ska lära sig. Var ska vi hämta kunskap om det nya som sker?

Monokulturellt tänkande i Norden

På seminariet i Oslo möttes 130 lärare och utbildningsanordnare från alla de nordiska länderna. Professorn i interkulturell pedagogik, Pirjo Lahdenperä från Mälardalens högskola, konstaterade att de nordiska länderna på många sätt är nybörjare på att vara mångkulturella. Åtminstone om man jämför med Australien, Canada och Nya Zeeland. Hon menar att det nordiska tänkandet kan vara ett hinder för att förstå mångfaldsutvecklingen.
- Norden har monokulturellt tänkande, vi har ett folkhem, ett språk per land, en värdegrund som vi vill att folk som kommer hit ska lära sig. Var ska vi hämta kunskap om det nya som sker? undrade hon.
Däremot ser hon att det nordiska samarbetet kring vuxenutbildning exempelvis har en stor fördel av ländernas likartade jämställdhetspolitik. Nu är det dags för utbildningssamarbetet att komma ner till den praktiska pedagogiska nivån, anser hon.  - Den ideologiska nivån har vi diskuterat mycket, om värdegrund och demokrati, säger Pirjo Lahdenperä.
Ett av de nordiska utbildningsnätverken, Alfarådet, kartlade redan 2008 utbildningsnivån hos nyanlända som erbjuds en språkkurs i sitt nya nordiska hemland. 

Nordiskt nätverk gör nytta

Kartläggningen visade att de nordiska länderna inte klarade av att mäta utbildningsnivåer under nio år.
- Snacka om att osynliggöra en stor grupp. Kanske 25 procent av deltagarna i en nybörjargrupp i svenska har kortare eller ingen utbildning, säger Qarin Franker, lektor vid Göteborgs universitet och medlem i Alfarådet. Alfarådet har utarbetat en kompetensbeskrivning för lärare som ska ge andra vuxna ett nytt läs- och skrivspråk. Kompetensbeskrivningen har spritts över Europa och nyligen översatts till ryska.
Finns det fortfarande en poäng med att ni är ett nordiskt nätverk? - Absolut. Att ha en gemensam syn på utbildning gör vårt arbete mer effektivt. I andra europeiska länder sker den här språkundervisningen fortfarande på volontärnivå och man kanske anser att en tvåveckorskurs är en "lång utbildning", säger Qarin Franker.