Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Grå arbetskraft på agendan vid Nordiska rådets Ålandsmöten

22.01.15 | Nyhet
Sjakkmønster
Photographer
Silje Bergum Kinsten/ norden.org
Gemensamma nordiska arbetsvillkor för au pairer är vad Nordiska rådets välfärdsutskott har för ögonen när utskottet på tisdag behandlar ett socialdemokratiskt medlemsförslag om ökat nordiskt samarbete kring au pair-ordningarna. Finlands diskrimineringsombudsman Eva Biaudet deltar i mötet.

Au pair betyder "jämlik med". Ändå händer det att värdfamiljer, medvetet eller omedvetet, utnyttjar systemet och pålägger sin au pair extra arbetsuppgifter som inte faller inom ramen för avtalet.

– I värsta fall kan det även handla om sexuellt utnyttjande eller ren trafficking, säger Sonja Mandt, välfärdsutskottets talesperson i ärendet och en av de parlamentariker i Nordiska rådets socialdemokratiska grupp som ligger bakom medlemsförslaget.

Finlands diskrimineringsombudsman Eva Biaudet deltar som expert i välfärdsutskottets möte 27/1 samt i den pressbriefing med nordiska parlamentariker som kl. 12.40, strax före mötet, hålls i Ålands lagting.

Samerepresentation i Nordiska rådet?

År 1970 blev Åland medlem av Nordiska rådet, och tilldelades två av den finska delegationens 20 platser i rådet. Inför Nordiska rådets möten på Åland har Samiskt Parlamentariskt Råd (SPR) ansökt om medlemskap i rådet.

Ska samerna få egen representation i rådet, t.ex. genom att Finland, Norge och Sverige avstår varsin delegationsplats i Nordiska rådet? Ansökan behandlas i Nordiska rådets presidium och medborgar- och konsumentutskott på tisdagen.

SPR är ett samarbetsorgan för de tre sametingen i Norge, Finland och Sverige och representerar det samiska folket i Norden. Sametingen har i dag observatörsstatus i Nordiska råd, vilket ger samerna talrätt på sessioner och möjlighet att komma med förslag.

Konferens om självstyrelser i Norden

Nordiska rådets möten är denna gång förlagda på Åland med anledning av den konferens om självstyrelserna i Norden som Medborgar- och konsumentutskottet arrangerar i samarbete med Ålands fredsinstitut. Konferensen hålls måndagen den 26 januari kl. 13.00 i Alandica Kultur och kongress med en efterföljande presskonferens kl. 16.00.

På talarlistan finns forskare och politiker, bland annat representanterna för de självstyrda områdena i Nordiska rådet, den svenska riksdagsledamoten och ledamot i Nordiska rådet Hans Wallmark, Nordiska rådets medborgar- och konsumentutskottets ordförande Annicka Engblom samt seniorforskare Pertti Joenniemi.

Nordiska rådet är det officiella nordiska samarbetets parlamentariska församling. Rådets möten på Åland inleds med partigruppsmöten och självstyreskonferens den 26 januari och fortsätter med presidie- och utskottsmöten den 27 januari. Rådet har totalt 87 medlemmar med representanter från alla de nordiska länderna samt Grönland, Färöarna och Åland.