Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Danish.

Grænseløs nordisk velfærdsteknologi

24.01.14 | Nyhet
Ens demografiske og økonomiske udfordringer, ens løsninger og potentiale for et tættere samarbejde på tværs af de nordiske lande. Det var udgangspunktet, da repræsentanter fra kommuner, ministerier, organisationer og eksperter fra hele Norden satte fokus på nordisk velfærdsteknologi i København den 23. og 24. januar.

-Med dette projekt kan vi give et samlet løft til implementeringen af velfærdsteknologi i hele Norden, sagde Dennis Søndergaard, projektleder fra Nordens Velfærdscenter, der på workshoppen den 24. præsenterede de foreløbige planer for et nyt nordisk velfærdsteknologiprojekt indenfor rammerne at Nordisk Ministerråds program Holdbar Nordisk Velfærd.

-Vi kan vinde meget ved at lære af hinandens erfaringer og derigennem sikre en bedre kvalitet og lavere omkostninger. Der er også et stort uudnyttet potentiale for et fælles nordisk marked for velfærdsteknologi, understregede Dennis Søndergaard, der fik mange konstruktive og konkrete input og idéer fra deltagerne i workshoppen.  

Begrebet ”velfærdsteknologi” opfattes ikke ens overalt i Norden, men Dennis Søndergaard definerede det som ”teknologi der leverer eller assisterer velfærdsydelser i bred forstand”. Planen er, at projektet skal samle erfaringer fra de bedste løsninger i nordiske kommuner i et værktøj, som skal hjælpe andre kommuner med at implementere velfærdsteknologi. Derudover skal projektet også identificere og opsamle problemer og barrierer, som findes på lokalt, regionalt, nationalt og nordisk niveau og rapportere disse til de ansvarlige politikere.

Kristin Standal, Enhedschef fra Bærum Kommune i Norge, der er en af de kommuner, der har størst erfaring med velfærdsteknologiske løsninger for borgerne, fortalte, at de havde lært meget af de danske erfaringer. Hun understregede behovet for en fælles nordisk database, hvor man kunne dele de gode løsninger på tværs af landene.

Dagen inden workshoppen deltog Kristin Standal sammen med repræsentanter fra Västerås Kommune i Sverige og Oulu Kommune i Finland i temassessionen ”Velfærdsteknologi på Nordisk”, der fandt sted i forbindelse med ”Velfærdens Inovations Dag”, arrangeret af Mandag Morgen. De ca. 80 deltagere i sessionen var meget interesserede i at høre om erfaringerne fra nogle af de nordiske kommuner, der er længst fremme med at implementere velfærdsteknologi og deres udfordringer og løsninger. Dennis Søndergaard fortalte også om det nye nordiske projekt på sessionen.

På baggrund af workshoppen udarbejder Dennis Søndergaard og Nordens Velfærdscenter nu et endeligt projektforslag til hvordan de nordiske lande kan arbejde sammen om udvikling og implementeringen af velfærdsteknologiske løsninger. Hvis projektet godkendes af embedsmandskomitéerne for social- og helsepolitik og uddannelse- og forskningspolitik, kommer det til at indgå i Nordisk Ministerråds program Holdbar Nordisk Velfærd.