Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Hållbart mode stärker bilden av Norden

04.06.14 | Nyhet
Modeshow
Photographer
Benjamin Suomela/norden.org
Nordiska rådet föreslår särskilda marknadsförande satsningar på mode och turism. Detta efter beslut i näringsutskottet och i presidiet på junimötet i Kungälv, Sverige.

I Nordiska ministerrådet pågår nu ett arbete med att ta fram en strategi för hur man i Norden kan samarbeta för att stärka Nordens roll och möjligheter till inflytande internationellt. Beslut förväntas vid Nordiska rådets årliga session i Stockholm i slutet av oktober.

Som ett inspel i arbetet föreslår nu Nordiska rådet att det nordiska samarbetet satsar på områden som mode och turism. Hållbart nordiskt mode borde vara en del av strategin, menar man, och föreslår att det tas fram ett manifest som lockar mode- och klädbranschen i de nordiska länderna till att ställa sig bakom ett medvetet förhållningssätt till faktorer som miljö, hållbarhet, etik och socialt ansvar.

På turistsidan föreslår man exempelvis de nordiska regeringarna att göra justeringar i de nationella regleringar som styr tursimarbetet i respektive land och att utveckla jämförbar statistik som visar hur turister rör sig i Norden.