Side-alternativer
Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Dansk.

Lettisk vinder av Nordisk-Baltisk konkurrence om madspild

Vi smider mad ud for milliarder. FN og Nordisk Ministerråd sætter nu fokus på problemet og har blandt afholdt en nordisk-baltisk plakatkonkurrence om madspild. Vinderplakaten blev kåret fredag 4. oktober ved et stort madspildsevent på Rådhuspladsen i København.

04.10.2013

Nordisk Ministerråds generalsekretær Dagfinn Høybråten uddelte førstepræmien i Nordic-Baltic ad competition on food waste på et stort madspildsevent i København 4. oktober.

Fotograf
Communique

Ifølge en ny rapport fra FN spilder vi årligt fødevarer for over 4000 milliarder kroner på globalt plan. En tredjedel af al mad, som er produceret, går til spilde. Og hele halvdelen af alle potentielle fødevarer går tabt, inden de kommer fra marken til spisebordet.

Nordisk Ministerråds generalsekretær Dagfinn Høybråten uddelte fredag 4. oktober førstepræmien i en Nordisk-Baltisk plakatkonkurrence om madspild ved et stort event i København. Konkurrencen afholdes i samarbejde med UNRIC, FNs informationskontor i Bruxelles og er et led i FN kampagnen Think-Eat-Save.

- I bund og grund handler det om, at al mad som produceres skal spises og ikke ende som affald. I løbet af de kommende år, håber jeg at se et Norden, hvor bevidstheden om madspild er drastisk øget. Norden kan blive en foregangsregion på dette område, sagde Nordisk Ministerråds generalsekretær Dagfinn Høybråten ved kåringen af vinderen i plakatkonkurrencen.

Last wish (fries) by Marta Zarin-Gelze (Latvia)Vinder af den Nordisk-Baltiske konkurrence blev Marta Zarina-Gelze fra Letland med billedet "The last wish was to be eaten", hvor en portion pommes frites et stedt til hvile i en åben kiste.

Hun fortæller, at hun blev inspireret af informationen om, at 30 % af al mad produceret går til spilde.

- Jeg ønskede at give et stærkt følelsesmæssigt udtryk, så jeg valgte at bruge en kiste i stedet for en skraldespand. Vi er jo kun i live på grund af den mad, vi spiser, så hvorfor smider vi så meget ud, sagde Marta Zarina-Gelze i forbindelse med prisoverrækkelsen.

Læs mere på norden.org/foodwasted

Forbrugerorganisationen Stop Spild af Mad var vært for madspildseventet på Rådhuspladsen i København med deltagelse af blandt andre den danske fødevareminister Karen Hækkerup.

Projektet er et led i EU's projektet FUSIONS, som sætter madspild på dagsordenen på tværs af hele Europa. Mere info på unitedagainstfoodwaste.com

Kontakter