Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Livlig debatt om rysk mediesatsning i väst

08.04.16 | Nyhet
Mediedagarna 2016
Photographer
Matts Lindqvist/norden.org
Hur ska väst och Norden förhålla sig till den ryska medieoffensiven? Den frågan väckte känslor på en nordisk paneldebatt i samband med Mediedagarna i Göteborg.

”Kampen om sanningen” var rubriken för den debatt som Nordiska ministerrådet NMR ordnade vid Mediedagarna 2016. I panelen satt fyra experter på Ryssland och rysk journalistik och moderator var NMR:s kommunikationschef Mary Gestrin.

- Ryssland vill sprida misstro. De utgår inte från att någon ska tro att det de säger är sant, men de vill också få oss att tro att allting är propaganda, att alla jobbar för någon, också medierna i väst, sade Kalle Kniivilä, journalist på tidningen Sydsvenskan och expert på Ryssland.

Kenneth Broman, stabschef på Nordiska ministerrådet och ansvarig för NMR:s internationella samarbete, manade till försiktighet med ordet propaganda.

Pluralism i ryskspråkiga medier är en mycket central fråga. För oss är det i sista hand en fråga om demokrati. Fri press och demokrati går hand i hand. Dessutom ser vi det som en central del av social inkludering.

 

Broman lyfte fram NMR:s 25-åriga samarbete med de baltiska staterna. Han betonade att ministerrådet inte vill ha en tudelning, utan tvärtom vill förena, och nämnde bland annat det nordiska stödet till oberoende ryskspråkiga medier i Baltikum.

-  Pluralism i ryskspråkiga medier är en mycket central fråga. För oss är det i sista hand en fråga om demokrati. Fri press och demokrati går hand i hand. Dessutom ser vi det som en central del av social inkludering.

Kalle Kniivilä varnade för att jämföra journalistik i väst med hur ryska medier arbetar.

-  Man måste se att det är djup och mycket stor skillnad mellan den ryska propagandan och journalistik i väst, annars faller man i den fälla som ryssarna vill att man ska falla i.

Kritisk mot statliga ryska medier

I panelen satt också Ludmila Bozjko Månson, som skriver om Skandinavien för statliga ryska nyhetsbyrån Rossija Segodnja. Hon sade att hon arbetar som vilken journalist som helst.

-  Jag skriver som alla andra korrespondenter i Skandinavien. Det är inte propaganda och jag får inga order av Moskva om hur jag ska skriva.

Galina Timtjenko, grundare och vd för oberoende ryskspråkiga nyhetssajten Meduza i Lettland, var mycket kritisk till de statligt styrda medierna i Ryssland och varnade också för det inflytande de har på ryskspråkiga medborgarna i Baltikum. Timtjenko sade att den ryskspråkiga minoriteten i 20 års tid sett på rysk tv och fått sig serverad en rosig bild av Ryssland som enligt henne inte är sann.

- De har ingen möjlighet att jämföra nyheterna de får från statliga ryska kanaler med verkligheten.