Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Danish.

Mænd mobiliserer for ligestilling

10.10.17 | Nyhet
Gary Barker, Barbershop i Köpenhamn
Photographer
Irish GBV Consortium
Mænd er overrepræsenterede på de fleste magtpositioner i samfundet – men også i næsten alle former for social udsathed. Samfundet og erhvervslivet har brug for flere kvinder i toppen og flere mænd, som studerer, passer på deres helbred og tager sig af deres børn. På torsdag mødes repræsentanter for det nordiske erhvervsliv, regeringerne og verdens førende maskulinitetsforskere i København for at mobilisere mænd for mere ligestilling.

Den 12. oktober er dagen, hvor Nordens mænd overtager ansvaret i ligestillingsarbejdet.

Det sker på Barbershop-konferencen i FN-byen i København med deltagere fra Volvo, Nokia og Ikea, ministre fra fem nordiske regeringer og internationale forskere som Gary Barker, Michael Kaufman og Svend Aage Madsen.

Nordisk Ministerråd er arrangør sammen med UN Women, og formålet er at tage Norden til det næste niveau af ligestilling for fortsat at kunne være et stærkt eksempel på ligestilling i verden.

Norden er førende, men der er stadig lang vej igen

– Ligestilling handler for mig om at sikre lige muligheder og rettigheder for alle – uanset køn. Ligestilling handler ikke kun om kvinderne. For der er fortsat ligestillingsudfordringer – både for mænd og kvinder. Derfor er det vigtigt, at mændene også bliver inddraget i arbejdet, for at alle får de samme muligheder i alle aspekter af livet, siger Karen Ellemann, ligestillingsminister i Danmark.

Norden er førende på mange områder, når det gælder ligestilling, og det har gjort regionen til en af de økonomisk stærkeste i verden. Fordi landene har investeret i uddannelse, børne- og ældreomsorg og barselsorlov er kvindernes deltagelse på arbejdsmarkedet betydeligt højere i Norden end i OECD.

Men erhvervslivet får fortsat ikke adgang til hele den veluddannede talentmasse, som samfundet har investeret i.    

 – 61 procent af dem, som tager en videregående uddannelse i Norden, er kvinder. Alligevel er det mændene, som sidder på hovedparten af de førende positioner i erhvervslivet. Nordiske kvinder bruger stadig mere tid på husholdningsarbejdet og barselsorlov og arbejder oftere på deltid. Det er et mønster, som vi skal bryde for at være et ligestillet og succesfuldt samfund, siger Thorsteinn Víglundsson, ligestillingsminister i Island.

Mere barsel til mænd kan være første skridt på vejen

Selvom mænd og kvinder har samme rettigheder til at holde barselsorlov i Norden, så tager kvinder stadig mere end 70 procent af dagene og udfører i gennemsnit en time mere ubetalt husholdningsarbejde hver dag.

Et svensk studie viser, at for hver ekstra måned en mand er hjemme med sine små børn, så stiger kvinders livstidsindkomst med 7 procent. 

 – Vi kommer aldrig til at opnå fuld ligestilling, hvis ikke mændene tager halvdelen af husholdningsarbejdet og omsorgen for deres små børn, siger Gary Barker, forsker og grundlægger af Promundo, en organisation som arbejder globalt for at engagere drenge og mænd i kampen mod kønsdiskriminering, og som taler på Barbershoppen i København.

Forskeren Gary Barker peger, som flere og flere repræsentanter fra erhvervslivet, på, at fædres barselsorlov er et af de vigtigste instrumenter til forandring.

Mænd, der tager barselsorlov, tager mere hensyn til deres helbred, tager færre stoffer og er mere produktive på arbejdet.

Mænd dør tidligere og er dårligere uddannet

I følge Svend Aage Madsen, ph.d. og forskningsleder på Københavns Universitet, betyder stærke sociale, strukturelle normer og indgroede kønsroller, at mænd dør tidligere, er oftere syge, er dårligere uddannede og står dårligere i forældreskabet.

 – I årtier har kvinderne kæmpet en kamp for et ligestillet samfund. Mændene derimod har ikke kæmpet samme kamp for også at sikre deres særlige behov, udvikling og position. Konsekvensen ser vi i dag. Der findes mænd på toppen af samfundet, men på rigtig mange parametre halter mændene langt bagud. Der er behov for handling fra mændenes side og samfundets side, siger Svend Aage Madsen.

 

  • Her finder du programmet samt yderligere information om Barbershoppen i København: Program