Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Mera nordisk integration kräver demokratisk förankring i offentlig debatt

28.10.14 | Nyhet
En enkätundersökning som utförts som ett samarbete mellan tankesmedjorna Magma och Yggdrasil visar på att det nordiska civilsamhället har ett behov en bredare nordisk offentlighet och nya arenor för offentlig debatt nordbor emellan om gemensamma nordiska frågor. En förstärkt nordisk offentlighet och nya arenor för offentlig debatt nordbor emellan behövs för att garantera det nordiska samarbetets och den ökande integrationens fortsatta demokratiska förankring

.Enkätresultaten är publicerade i undersökningsapporten En utökad nordisk offentlighet och virtuell ”debatthögsäsong” som komplement till de nationella sommararenorna. 109 av 379 tillfrågade medborgarorganisationer svarade på enkätfrågan.  Ytterligare har raproten ambitonen att visa på förslag för hur kommersiell media, nordisk public service och huvudarrangörerna bakom de olika sommararenorna tillsammans genom samarbete kunde skapa bättre förutsättningar för en utökad nordisk offentlighet och bredare samnordisk debatt med de olika sommararenorna vid Almedalen, Arendal, Björneborg och Bornholm som gemensam bas.

En stor utmaning för internationellt politiskt samarbete och integration av stater är att skapa den offentlighet och gränsöverskridande debatt som krävs för att övervaka integrationen och det internationella samarbetet. Den nordiska integrationen och det nordiska samarbetet har av tradition en bred förankring T.ex. näringsliv, fackförbund, politiska partier, och civilsamhällets medborgarorganisationer idkar alla nordiskt samarbete och är nordiskt integrerade. Förutsättningarna för en bredare nordisk offentlighet och samnordisk debatt är goda. Nordisk public service och kommersiell media som t.ex. de olika nordiska dagstidningarna har skapat en nordisk offentlighet genom att aktivt skriva artiklar som behandlar dagsaktuella politiska frågor från de övriga nordiska länderna.

Undersökningsresultaten från Magmas och Yggdrasils gemensamma undersökning tyder på att det finns en allmän efterfrågan på  samarbete mellan olika kommersiella medier och public service för att skapa ännu bättre förutsättningar för en utökad nordisk offentlighet och samnordisk debatt.

Se enkäten