Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Ministrar diskuterade stärkt nordiskt energisamarbete

24.11.16 | Nyhet
Ministerrådsmöte i Helsingfors med Olli Rehn
Photographer
Matts Lindqvist
De nordiska energiministrarna möttes i Helsingfors den 24 november. Ministrarna diskuterade bland annat behovet av en ny vision för det nordiska energisamarbetet med anledning av Jorma Ollilas strategiska genomlysning av samarbetet. På mötet gav Ollila en preliminär rapport om sitt arbete. Därtill diskuterade ministrarna utmaningarna på den nordiska elmarknaden, ökat samarbete mellan nordiska aktörer och samarbete i EU-processer.

I år är det 20-årsjubileum för den gemensamma nordiska elmarknaden, världens mest avancerade gränsöverskridande elmarknad. Men även det väl integrerade nordiska energisamarbetet har stora utmaningar framför sig.

Som ett led i att tackla utmaningarna har de nordiska energiministrarna utsett finländske företagsledaren Jorma Ollila att göra en strategisk genomlysning av energisamarbetet. Vid torsdagens möte fick ministrarna en preliminär rapport av Ollila. Den slutliga rapporten offentliggörs under våren 2017 under Norges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet.

Ny vision ska ha kart fokus

Mot bakgrund av de nordiska ländernas ambitiösa nationella klimat- och energipolitiska mål och EU:s planer om en energiunion konstaterade energiministrarna att det finns behov för de Nordiska länderna att definiera en ny vision för det nordiska energisamarbetet.

- Denna vision borde innehålla klara strategiska mål för samarbetet de kommande tio åren, ett decennium då övergången till grön energi går in i en mycket utmanande fas. Vi behöver konkreta åtgärder, bland annat för att skapa ökade möjligheter för eldistribution så att Norden kan bygga en gemensam marknad för förnybar energi som på ett bra och tillförlitligt sätt tjänar konsumenterna, säger Finlands energiminister Olli Rehn.

Vi behöver konkreta åtgärder, bland annat för att skapa ökade möjligheter för eldistribution så att Norden kan bygga en gemensam marknad för förnybar energi som på ett bra och tillförlitligt sätt tjänar konsumenterna.

Ministrarna var eniga om att visionen borde ha klart fokus på att etablera nordiska styrkepositioner och nordiska metoder för att identifiera gemensamma utmaningar. Visionen borde också ta fram lösningar för hur man bäst profilerar de nordiska särdragen i den globala övergången till grön energi som en följd av Paris-avtalet. Dessutom borde visionen slå vakt om det nordiska inflytandet i EU och Energiunionen, inklusive i regionala fora med nordiskt deltagande.

Ökad kundaktivitet önskas

På sitt möte diskuterade ministrarna också utmaningarna på elmarknaden som följer av en snabbt ökande andel intermittent kraftproduktion samt nedläggning av kärnkraft och annan termisk kraft. Den handlingsplan som system- och transmissionsföretagen arbetar med och som färdigställs år 2017 är ett centralt och konkret inslag i utvecklingen av marknaden.

Utmaningarna på elmarknaden kan till en del också avhjälpas genom att kundernas aktivitet på marknaden ökar. En ökad kundaktivitet leder både till en effektivare marknad, en förbättrad möjlighet att hantera effekttoppar samt en ökad miljönytta. De nordiska tillsynsmyndigheternas samorgan NordREG ska under det kommande året se närmare på frågor som berör efterfrågeflexibilitet.

Ökat samarbete önskvärt

Ministrarna konstaterade att en central del av den framgångsrika nordiska elmarknaden är det goda samarbetet mellan de nordiska system- och transmissionsföretagen, myndigheterna och branschorganisationerna.  Samarbetet bör dock utvecklas ytterligare med anledning av kommande EU-processer för att säkerställa effektiv drift av våra resurser och tillräckliga investeringar i transmissionskapacitet både mellan och inom enskilda nordiska länder.

Transmissions- och systemoperatörerna (TSO:erna) ska under 2017 leverera en helhetlig nordisk investeringsplan. Ministrarna ser fram emot att diskutera TSO:ernas paket med gemensamma prioriterade projekt på nästa års ministermöte.

Energiunionen diskuterades

Vid mötet fortsatte energiministrarna den diskussion om EU:s energiunion som inleddes i fjol. Ministrarna utväxlade information om kommande förslag och dryftade samarbetet på nordisk nivå inom ramen för Energiunionen.

Det följande handlingsprogrammet för det nordiska energipolitiska samarbetet förbereds under Norges ordförandeskap 2017. Här kommer den strategiska genomlysningen att erbjuda en bra utgångspunkt. Norge vill prioritera en gemensam nordisk uppföljning av EU:s "vinterpakke" där Norden har gemensamma intressen och Energiunionen, samt markera att alla nordiska länder har presenterat, eller ska presentera, nationella klimat- och energipolitiska dokumenter.