Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Danish.

- Norden skal møde udfordringer med solidaritet og fordybet samarbejde

15.04.15 | Nyhet
Marit Nybakk
Photographer
Magnus Fröderberg/Norden.org
Marit Nybakk, forsvarspolitisk rapportør i Nordisk Råd er yderst tilfreds med udviklingen og henviser til en række allerede eksisterende tiltag i det nordiske samarbejde.

- Det er positivt at det nordiske forsvarssamarbejde styrkes. Det er en udvikling vi har set over flere år. Jeg henviser blandt andet til Stoltenbergrapporten, solidaritetserklæringen fra 2011 og oprettelsen af de nordiske regeringers forsvarspolitiske samarbejdsorgan NORDEFCO, udtaler Marit Nybakk (Ap).

Udtalelsen fra Nybakk kommer i forbindelse med den kronik, som i sidste uge blev publiceret i Aftenposten hvori forsvarsministrene i Norge, Sverige, Danmark, Finland og den islandske udenrigsminister præsenterer et ønske om et styrket militært samarbejde i Norden.

- Situationen verden over og i vore nærområder er mere usikker end nogensinde. Derfor er det vigtigt, at de nordiske lande møder udfordringerne med solidaritet og fordybet samarbejde. Det nordiske samarbejde hviler på et fælles værdigrundlag og en vilje til at håndtere udfordringer sammen. Med udgangspunkt i forskellige sikkerhedspolitiske forankringer samarbejder de nordiske lande tæt indenfor rammen af NATO og EU.

 Den sikkerhedspolitiske situation udfordres

Nybakk mener også, at den sikkerhedspolitiske situation udfordres af cyber-angreb, terrorisme, den øgede rekruttering af IS-krigere, klimaforandringer og ikke mindst krigen i Mellemøsten samt situationen i Ukraine.

- Det er vigtigt at de nordiske lande står sammen om at fordømme Ruslands brud på folkeretten. Fra Norsk side har vi samtidig en egeninteresse i ikke at bidrage til et øget konfliktniveau i nord. Det har vi en lang erfaring med gennem tidligere tider med høj spænding.

-  For at møde udfordringerne, og sikre mod overraskelser og misforståelser i vores nærområder er det vigtigt med samarbejde om beredskab, overvågning og fælles øvelser. Kundskab om det som sker til lands, til vand og i luften er en vigtig forudsætning. Det sikrer vi bedst i fællesskab.

- Jeg hilser derfor varmt velkommen til de tiltag som skitseres i kronikken fra de nordiske forsvarsministre og ser frem til en kraftig styrkelse af samarbejdsorganet NORDEFCO. Fra Nordisk Råds side vil vi fortsætte med at arbejde for en stærkere parlamentarisk forankring af NORDEFCO, siger Marit Nybakk, forsvarspolitisk rapportør i Nordisk Råd og formand for Socialdemokraterne i Nordisk Råd til slut.

Formand for den danske delegation i Nordisk Råd Bertel Haarder (V) hilser den for nyligt indgåede aftale om at styrke det nordiske forsvarssamarbejde velkommen: Endelig en udvidelse af nordisk forsvarssamarbejde