Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Nordens möte med Obama delar världens medier

18.05.16 | Nyhet
De nordiska stats- och regeringschefernas möte med USA:s president Barack Obama den 13 maj tillskrivs olika betydelse i öst och i väst. Mest skiljer sig Nordens och Rysslands tolkning av mötets betydelse.

Medan det nordiska besöket drunknar i Washingtonmediernas bevakning av den pågående presidentvalskampanjen är de positiva reaktionerna i Norden desto fler. Toppmötet betecknas som historiskt, betydelsefullt och som ett tydligt uttryck för president Obamas uppskattning för den nordiska modellen och Nordens sätt att hantera globala utmaningar. Ryska mediers tolkning av mötet är betydligt mer negativ.

"Obamaadministrationen uppskattar tydligt den raka, lätta kommunikationen med de nordiska länderna och deras samarbetsvilja och engagemang i många globala frågor, från klimat till terrorismbekämpning och handel. På samma sätt sympatiserar Vita huset med de nordiska ländernas jämställdhetssyn och inkomstutjämning", skriver Dagens Nyheter 14.5

Erkänner Nordens samlade kraft

De nordiska medierna understryker även Nordens samlade kraft i internationella sammanhang. "Hver for seg, er de nordiske landene små og ganske ubetydelige i en internasjonal målestokk, men samlet er de en betydelig kraft. /.../ 0,3 prosent av verdens befolkning bor i Norden, men de representer nesten to prosent av verdens bnp", skriver norska Dagens Næringsliv.

Även Finska Helsingin Sanomat lyfter på ledarplats fram värdet av att länderna agerar tillsammans. "Det är sällsynt att president Barack Obama avsätter nästan en hel arbetsdag till ett enda tema. Vanligen är det i så fall fråga om en internationell kris eller betydande inrikesfrågor", skriver tidningen. "Känslan av att vara utvalda bland världens länder för en presidentmiddag, mindre än 20 har bjudits in hemma hos Obama under snart åtta år, bör finnas bland de nordiska politikerna", skriver Upsala Nya Tidning 13.5.

SVT Nyheter bedömer att president Obama genom mötet bygger på sitt eftermäle: "Ett exempel är att han under sina år i Vita Huset fört en ny utrikespolitik där samarbetet med de nordiska länderna i hjärtefrågor som klimat och grön teknikomställning haft en uttalad roll."

Kraftiga ryska reaktioner

Ryska medier tolkar generellt toppmötet som ett försök från USA att skapa en enad front mot Ryssland. I slutdokumentet från mötet uppmanades Ryssland att följa internationella regler och avtal för sina militära aktiviteter, och stödet till Ukraina upprepades. Rubriksättningen i de ryska medierna spänner följaktligen mellan Obama övertygade nordiska länder att stöda anti-ryska sanktioner och Nordiska länder övertygade Obama att behålla anti-ryska sanktioner.