Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Danish.

Nordisk erklæring om innovativ klimafinansiering på COP21

09.12.15 | Nyhet
Danish minister Kristian Jensen of foreign affairs  launches statement on Nordic Innovative Climate Finance
Photographer
Vita Thomsen/Norden.org
Under overskriften “New Nordic Finance” udsendte de fem nordiske landes regeringer en fælles erklæring på COP21, hvori de opfordrede til stærkere offentlig-private partnerskaber i forbindelse med klimafinansiering. Flere nordiske pensionsfonde er indstillet på at investere mere i modvirkning af klimaændringer og klimatilpasning.

I forbindelse med et arrangement i den nordiske COP21-pavilion tirsdag den 8. december udsendte de fem nordiske lande – Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige – er erklæring om, at de vil gøre en indsats for at få privat kapital til at spille en større rolle i forhold til at løse klimaudfordringerne.

Vi har brug for private investeringer for at kunne bremse den globale opvarmning, og derfor er det altafgørende, at vi involverer den private sektor

Lederne af en række nordiske pensionsfonde støttede erklæringen, som opfordrer til tydeligere investeringsrammer, bedre risikohåndtering og en mere transparent udvikling af projekter, som er en "sikker" investering.

– Vi har brug for private investeringer for at kunne bremse den globale opvarmning, og derfor er det altafgørende, at vi involverer den private sektor, udtalte den danske udenrigsminister Kristian Jensen.

Danmark, som i år har formandskabet for Nordisk Ministerråd, bakker op om initiativet og har planer om at udvide Klimainvesteringsfonden (KIF).

– Men private investeringer er ikke velgørenhed, så investorerne skal naturligvis have en fortjeneste. Potentialet er der, men antallet af risikofaktorer og den manglende transparens kan få investorerne til at holde sig tilbage. Som regeringer kan vi gøre en forskel ved at skabe større klarhed og mindske risiciene, tilføjede Jensen.

De nordiske regeringer har afgivet et løfte om at samarbejde for at sikre en langsigtet forbedring af investeringsforholdene. Ved hjælp af generel udviklingsstøtte og målrettet klimafinansiering ønsker de at bidrage til kapacitetsudvikling og støtte partnerlandes indsats for at udvikle gennemskuelige politikker og forordninger.

Men private investeringer er ikke velgørenhed, så investorerne skal naturligvis have en fortjeneste. Potentialet er der, men antallet af risikofaktorer og den manglende transparens kan få investorerne til at holde sig tilbage. Som regeringer kan vi gøre en forskel ved at skabe større klarhed og mindske risiciene

De fem regeringer erklærer, at:

"Vi, repræsentanter for de nordiske regeringer, eksportkreditagenturer, udviklingsfinansieringsinstitutioner og institutionelle investorer, der har underskrevet denne erklæring, forpligter os til at samarbejde om at mobilisere økonomiske ressourcer fra den offentlige og den private sektor for at målrette dem mod forretningsmæssigt levedygtige klimainvesteringer i bæredygtig og klimabestandig infrastruktur og teknologi i udviklingslande.

Derudover forpligter vi os til at samarbejde om at videreudvikle og udrulle finansielle instrumenter og finansieringsstrukturer, der kan opskalere sådanne investeringer. Vi vil fokusere på at anvende offentlige klimafinansieringsmidler til at fremme markedsbaserede løsninger til klimaudfordringerne samt at øge de private investorers viden og tillid for at kunne tiltrække private investeringer til klimaprojekter."