Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Nordisk försvarsdebatt: "Finland litar helt på Sverige"

02.07.15 | Nyhet
Nordisk försvarsdebatt
Försvarssamarbetet mellan Sverige och Finland fördjupas allt mer. Någon slutlig gräns för samarbetet finns inte, och ingen vill tala högt om en försvarsallians. Bland annat det kom fram under en debatt på Nordens dag i Almedalen.

Det blev en livlig och stundtals hetsig debatt om nordiskt försvarssamarbete och särskilt det svensk-finska samarbetet i ett fullsatt Norden-tält i Almedalen. Alla fyra i panelen var överens om att samarbete är positivt och att det är bra att det ytterligare fördjupas, men skillnader fanns framför allt i synen på hur samarbetet ska utformas i praktiken och vad det konkret ska handla om.

Försvarsminister Peter Hultqvist från Socialdemokraterna betonade att samarbetet med Finland i allra högsta grad är seriöst och konkret.

- Det handlar om verkstad och inte något luddigt, sade Hultqvist, som också är ordförande för Nordefco, det nordiska försvarssamarbetet.

Demokratiskt underskott i svensk säkerhetspolitik

Folkpartiets Allan Widman, som är ordförande i riksdagens Försvarsutskott, efterlyste mer information om hur regeringen tänker kring den svenska säkerhetspolitiken och samarbetet med Finland. Han tyckte inte att regeringen ger en korrekt bild av verkligheten.

- Vi har ett demokratiskt underskott i svensk säkerhetspolitik. Våra politiker vågar inte beskriva verkligheten som den är.

Widman krävde också mer detaljer och information om det svensk-finska samarbetet, särskilt med hänvisning till att samarbetet även är tänkt att gälla stöd och hjälp i händelse av konflikter och krig. Han fick flankstöd av Eva Haldén, tidigare lektor vid Försvarshögskolan.

Vi har ett demokratiskt underskott i svensk säkerhetspolitik. Våra politiker vågar inte beskriva verkligheten som den är.

Men till de kraven sade Peter Hultqvist bestämt nej och menade att det är otänkbart att Sverige skulle avslöja alla detaljer om sina försvarsstrategier för ”grannen i öster”, det vill säga Ryssland.

Eva Haldén, som har forskat i just militärt samarbete, sade att det inte är helt okomplicerat att samarbeta militärt. Enligt henne är det bland annat av yttersta vikt att inte göra samma saker tillsammans, utan i stället hitta områden där man kan komplettera varandra.

Finlands ambassadör i Stockholm, Jarmo Viinanen, som också satt i panelen, försäkrade att stödet för ett försvarssamarbete med Sverige är mycket starkt i Finland. Viinanen sade också att det inte finns någon ”slutpunkt” för samarbetet, och varken han eller Hultqvist medgav att det skulle röra sig om en eventuell framtida försvarsallians.

Till dem som spekulerat i att Finland inte tror på att Sverige skulle komma till hjälp vid en eventuell konflikt gav ambassadören ett klart besked:

- Finland litar fullt och fast på att Sverige skulle hjälpa vid en eventuell kris.

Debatten fördes mot bakgrund av ett allt mer spänt säkerhetspolitiskt läge kring Östersjön och mot bakgrund av ett allt mer aggressivt Ryssland.

- Just nu är väggen mellan fred och konflikt papperstunn även i våra närområden, sade Allan Widman.

Norden står enat

Peter Hultqvist betonade att det svensk-finska och nordiska samarbetet ger en tydlig signal till omvärlden och Ryssland att Norden står enat.

Men något Nato-medlemskap blir det inte för vare sig Sverige eller Finland i nuläget, även om Finland säger sig ha en ”option” på medlemskap. Den senaste tiden har det återigen kommit signaler från öst att Ryssland inte ser med blida ögon på om Sverige och Finland skulle gå med i Nato. Men både Hultqvist och Viinanen försäkrade att deras länder fattar sina egna försvarspolitiska beslut oberoende av Ryssland.

- Sverige definierar sin egen försvarsmodell oberoende av hur Ryssland uppfattar saken, sade Hultqvist.

Debatten ordnades av Norden i Fokus, Nordiska ministerrådets informationskontor i Stockholm.