Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Nordisk knowhow kan lösa världens vattenproblem

09.09.16 | Nyhet
Vattenverket Gvendarbrunnar utanför Reykjavik
Photographer
Magnus Fröderberg/norden.org
Nordisk knowhow borde spela en betydligt större roll när det gäller att lösa problem kopplat till vatten och sanitet i världen. Det slås fast i en finsk utredning, som efterlyser en gemensam nordisk plattform för samarbete kring vattenfrågor.

Befolkningsökningen, den globala ekonomiska tillväxten och klimatförändringarna är några orsaker till att tillgången till rent vatten blir ett allt större problem i världen. I takt med att problemen växer ökar också efterfrågan på lösningar.

I Norden är kunskapen kring vatten- och sanitetsfrågor på toppnivå och därför har de nordiska länderna stora möjligheter att i högre grad än i dag bidra till att lösa vattenproblemen, enligt en utredning som Finnish Water Forum har gjort för Finlands utrikesministerium.

Finland är ordförande för Nordiska ministerrådet i år och vatten är ett av ordförandskapets huvudteman. Med utredningen vill ordförandeskapet lyfta fram det nordiska samarbetets möjligheter inom vattensektorn. Tillgång till vatten och sanitet är också ett av FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Genom att arbeta tillsammans och stärka det nordiska bandet inom vattensektorn kan de nordiska länderna öka sin betydelse globalt.

I utredningen sägs bland annat att det i dag saknas en dialog mellan de nordiska aktörerna inom vattensektorn. Därför behövs det enligt utredningen en plattform där aktörerna kan mötas samt byta information och erfarenheter.

- I stället för en tung organisation kunde det vara ett enkelt och till största delen ett virtuellt nätverk som möjliggör interaktion och samarbete, heter det i rapporten.

Krävs resurser och politiskt engagemang

En uppgift för plattformen vore också att fungera som en kanal för att hitta finansiering för nordiska projekt på marknader utanför Norden, såsom Kina och utvecklingsländer. Utredningen slår fast att det krävs både resurser samt engagemang på hög politisk nivå för ett framgångrikt samarbete.

- Genom att arbeta tillsammans och stärka det nordiska bandet inom vattensektorn kan de nordiska länderna öka sin betydelse globalt, heter det i utredningen.

Utredningen Towards closer Nordic cooperation in the water sector publicerades I samband med World Water Week i Stockholm.