Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Nordisk mat i fokus under Finlands ordförandeskap

23.02.16 | Nyhet
Höstdag hos Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet
Photographer
Johannes Jansson/norden.org
Ett av Jord- och skogsbruksministeriets prioriterade verksamhetsområden under Finlands ordförandeskap 2016 är nordisk mat. Året bjuder på ett mångsidigt program med fokus på närmat, offentliga måltider, främjande av nordisk matkultur och turism genom att stärka nätverkande och utbyte av praxis.

I oktober arrangerar vi finländska mästerskapen i mathantverk som även är öppna för nordiska deltagare. Det är vårt största matevenemang under ordförandeskapet.

Mästerskap i mathantverk

- I oktober arrangerar vi finländska mästerskapen i mathantverk som även är öppna för nordiska deltagare. Det är vårt största matevenemang under ordförandeskapet. Vi arrangerar ett nordiskt seminarium inom offentlig måltid under Gastro HoReCa-mässan i mars samt ett nordiskt seminarium inom matkultur och matfostran i samband med Delikatessernas Finland i augusti, berättar överinspektör Seija Ahonen-Siivola, vid Jord- och skogsbruksministeriet. 

Det här är områden där de olika ländernas erfarenheter varierar och därför finns det en stor potential att finna nya lösningar på gemensamma utmaningar. Kan man producera miljoner av smakliga, hälsosamma och hållbara måltider ur ett miljöperspektiv i de offentliga storköken? Hur kan man höja mathantverkarnas och konsumenternas intresse för nordiska råvaror och mattraditioner? Hur samarbetar vi för att utveckla barn och ungas matkultur och -identitet? Hur arbetar vi med matsvinn?

- I Norge har man till exempel satsat stort på offentlig bespisning bland den äldre befolkningen. I Finland har vi satsat på kvalitetskriterierna vid upphandling av livsmedel samt på skolmåltidens utveckling. Den danska offentliga sektorn är i sin tur en föregångare gällande användningen av ekologisk mat, framhåller Ahonen -Siivola.

Nu har vi en ypperlig möjlighet att fördjupa det nordiska samarbetet och vi hoppas att det genom våra aktiviteter uppstår nordiska nätverk som fortsätter att utbyta tankar, idéer och erfarenheter.

Nätverk och erfarenhetsutbyte är succéfaktorer

Aktiviteterna under ordförandeskapsåret är nära kopplade till Nordiska Ministerrådets program Ny Nordisk Mat som nu är inne i sin tredje programperiod.  Ambitionen är att lyfta den nordiska dimensionen och förflytta samtalet från att prata om mat på nationell, regional och lokala nivå till att även prata om nordisk mat. Ett särskilt fokus ligger på att involvera nya generationer.

- Nu har vi en ypperlig möjlighet att fördjupa det nordiska samarbetet och vi hoppas att det genom våra aktiviteter uppstår nordiska nätverk och relationer som utbyter tankar, idéer och erfarenheter framöver. Det har varit en av framgångsfaktorerna inom Ny Nordisk Mat-programmet och det är centralt för oss under det Finlands ordförandeskap, fortsätter Seija Ahonen-Siivola. 

  • Matbranschens evenemang under Finlands ordförandeskap 2016.
  • Huvudteman för det finländska ordförandeskapet är vatten, natur och människor. Till naturtemat hör återvinning av näringsämnen, närproducerad mat och naturturism.