Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Danish.

Nordisk Ministerråd: Nomadelægerne skal stoppes

09.10.15 | Nyhet
Nomadelægerne udgør en trussel mod patientsikkerheden i de nordiske lande. Det er man rørende enige om i det nordiske samarbejde. Med patientsikkerheden for øje har ministerrådet i et stykke tid arbejdet intenst på at forandre Arjeplogaftalen, som sammen med EU's Anerkendelsesdirektiv (2005/36/EF) regulerer det fælles nordiske arbejdsmarked for fagfolk inden for sundhedssektoren.

Formålet med ændringen i Arjeplogaftalen er at lappe de smuthuller i reguleringen, der gør læger uden de rette erhvervsmæssige kvalifikationer i stand til at udnytte de nordiske aftaler til at få arbejde i et andet land.

EU's anerkendelsesdirektiv (2005/36/EF) indeholder ingen tilsvarende smuthuller. 

Ændringsforslagene vil blive præsenteret for Nordisk Råd på sessionen i Reykjavik den 26.-29. oktober.

Parlamentarikerne i Nordisk Råd har desuden fremlagt forslag om et elektronisk nordisk register over fagfolk inden for sundhedssektoren, som har fået anmærkninger eller har fået frataget deres autorisation i et af de nordiske lande.

Ministerrådets holdning har været, at løsningen på problemet med "nomadelægerne" ikke er et nordisk register, men et tættere nordisk samarbejde om fælles informationsudveksling baseret på EU's alarmsystem IMI (International Market Information System).

Som følge af den store mediebevågenhed i denne sag fremlægger Nordisk Ministerråd nu de centrale dokumenter, der vedrører den formelle dialog mellem Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd: