Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Nordiska EU-valskandidaterna positiva till mera nordiskt samarbete i EU-parlamentet

23.05.14 | Nyhet
Nordiske flag
Photographer
Søren Sigfusson/norden.org
En undersökning som gjorts som ett samarbetsprojekt mellan tankesmedjorna Magma och Yggdrasil tyder på att över hälften av kandidaterna från Norden är redo att grunda en nordisk tvärpolitisk grupp i EU-parlamentet. Undersökningsresultaten visar på att det finns en vilja till mera nordiskt samarbete på EU-nivå inom frågor som är av central betydelse för hela Norden.

En enkätundersökning som genomförts som ett samarbetsprojekt mellan tankesmedjorna Magma och Yggdrasil visar att över hälften av EU-valskandidaterna i Sverige, Finland och Danmark skulle stöda bildandet av en nordisk tvärpolitisk grupp.

63% procent av de EU-valskandidater från Norden som deltog i enkätundersökningen svarade ja på frågan ”Understöder du tanken om att bilda en nordisk tvärpolitisk grupp i EU-parlamentet?”. I Finland svarade hela 81,8% av deltagarana i undersökningen ja. I Danmark svarade 60,5 % ja. I Sverige svarade 45,3 % ja.

EU-parlamentets tvärpolitiska grupper är inte politiska grupper, dvs. EU-partier som t.ex. ALDE eller GUE/NGL, utan sammanslutningar av ledamöter intresserade av någon specifik fråga. För tillfället finns det tvärpolitiska grupper som exempelvis samlats kring olika regioner och miljö- och minoritetsfrågor


Undersökningens resultat kan laddas ner från tankesmedjan Magmas hemsida.