Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Nordiska klimatlösningar kan gynna alla

17.11.16 | Nyhet
Dagfinn Høybråten at COP22 in Marrakech
De nordiska länderna strävar efter att konsekvent fokusera på grön växt och lösningsmodeller som kan skalas upp och medverka till att lösa globala klimatutmaningar. Bland annat de budskapen lyftes fram i Nordiska ministerrådets tal på FNs klimatkonferens COP22 i Marrakesh i Marocko på torsdag.

-Vi försöker tänka långsiktigt och vill hitta lösningsmodeller som också andra kan utnyttja, sade generalsekreterare Dagfinn Høybråten, som framförde ministerrådets hälsning.

Høybråten kallade de nordiska länderna levande laboratorium, som provar sig fram till allt bättre fungerande modeller, och sedan delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter.

- Vi måste samarbeta både globalt och regionalt och också inkludera näringslivet mer än tidigare för att utvecklingen skall gå i rätt riktning, sade han.

Genom att integrera elmarknaden regionalt, och framgångsrikt utnyttja förnybara energikällor, har de nordiska länderna bevisat att det går att skära ned koldioxidutsläppen betydligt utan att det inverkar negativt på tillväxten. 

- Framtidens lösningar hänger på att vi klarar av att samarbeta, poängterade generalsekreterare Høybråten.