Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Nordiska miljöministrarna ger sitt starka stöd till FN:s luftvård

09.06.16 | Nyhet
FN:s ekonomiska kommission för Europa (UNECE) är värd för en stor internationell konferens i Georgien den 8-10 juni. Fokus ligger bland annat på bättre luftkvalitet för att förbättra miljön och människors hälsa. De nordiska miljöministrarna har uttalat sitt stöd till det förestående arbetet och "Batumi Action for Cleaner Air".

I hälften av UNECE-länderna uppgår hälsokostnaderna på grund av luftföroreningar till över 10 % av BNP enligt världshälsoorganisationen WHO. De totala ekonomiska kostnaderna 2015 på grund av för tidig död i UNECE-regionen uppskattas av WHO vara cirka 1 biljon euro. Kostnaderna för sjukdomar som orsakas av luftföroreningar utökar beloppet med 10 %.  

En avsevärd del av skadliga ämnen sprider sig över landsgränser, så internationellt samarbete är avgörande för att uppnå resultat. Trots att utsläppsnivåerna har sjunkit, finns det fortfarande långsiktiga risker för människors hälsa och miljön i stora delar av UNECE-regionen.

Dålig luftkvalitet är fortfarande den vanligaste miljöorsaken till för tidig död globalt sett, större än dålig vattenkvalitet och bristfällig sanitet.

 

 

För att uppmärksamma detta har de nordiska miljöministrarna på initiativ av Sverige godkänt en deklaration till stöd för Batumi Action for Cleaner Air, som kommer att lanseras på UNECE:s konferens Environment for Europe den 9 juni.

- Dålig luftkvalitet är fortfarande den vanligaste miljöorsaken till för tidig död globalt sett, större än dålig vattenkvalitet och bristfällig sanitet. Luftförorening är en riskfaktor för hjärtsjukdom, stroke, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, astma och cancer. Föroreningar i luften orsakar även betydande skador på ekosystem, jordbruksskördar, material och kulturarv. Vi måste alltså öka våra åtgärder och vi måste agera tillsammans, säger Finlands jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen, som representerar det finska ordförandeskapet för Nordiska ministerrådet.

En ny evalueringsrapport från UNECE:s konvention om långväga gränsöverskridande luftföroreningar publicerades i Bryssel den 31 maj på ett evenemang där Nordiska ministerrådet var en av sponsorerna.

Konventionen utgör en plattform för ömsesidigt lärande och utveckling av lösningar till gemensamma problem.  Ratificeringen och implementeringen av konventionens protokoll ger möjlighet att minska effekterna på hälsan och miljön på ett mer kostnadseffektivt sätt än enbart genom enskilda länders åtgärder, framhåller de nordiska miljöministrarna i sin deklaration.

Hela deklarationen kan läsas här (på engelska):