Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Nordiska Ministerrådet satsar på samarbete med grannarna i väst

26.02.15 | Nyhet
Det finns mycket outnyttjad potential i det nordliga samarbetet. Det är huvudbudskapet för den internationella konferens som Nordiska Ministerrådet är med och arrangerar denna vecka i Québec i Kanada.

Syftet med konferensen Northern Development är i första hand kunskapsutbyte och nätverksbygge. Konferensen är en del av det mångåriga utvecklingsprojektet Plan Nord i Quebec.

-De nordiska länderna har under drygt 60 år byggt upp ett fruktbart och fungerande samarbete inom Norden, sade generalsekreterare Dagfinn Høybråten i sitt öppningstal på konferensen. Det arbetet fortsätter och utvecklas vidare med utgångspunkt i samarbetsministrarnas visionsförklaring "Tillsammans är vi starkare".

Samtidigt vill Nordiska Ministerrådet nu i högre grad än tidigare också fokusera på samarbete utanför Norden, bland annat med syftet att öka kunskapen om den nordiska modellen och de värderingar som är centrala för oss, sade Høybråten.

-Utmaningarna och möjligheterna, liksom värderingarna över lag i samhället, är de samma för länderna i Norden och för Kanada, betonar Québecs premiärminister Philippe Couillard, som är en av initiativtagarna till konferensen.

Centrala teman under konferensen är hållbar samhällsutveckling och grön växt. Andra områden som får stor synlighet är utbildnings- och forskningsfrågor och möjligheterna till samarbete inom Arktis.

Konferensen Nordic Development arrangeras av Université Laval, som ett samarbete mellan delstaten Quebec och Nordiska Ministerrådet.