Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Nordiska rådet: Lyft Vitryssland på den europeiska agedan

15.10.14 | Nyhet
Kimmo Sasi
Photographer
Johannes Jansson/norden.org
Det senaste årets händelser i Ukraina har drastiskt förändrat situationen i Östeuropa och Vitryssland. Nordiska rådet kommer att arbeta för att lyfta Vitrysslandsfrågan på den europeiska agendan, säger Nordiska rådets Vitrysslandsrapportör Kimmo Sasi.

Nordiska och baltiska parlamentariker mötte på onsdagen representanter för vitryska medborgar- och människorättsorganisationer samt oppositionspolitiker i Vilnius för att bl.a. diskutera hur situationen i Ukraina har påverkat Vitryssland, och hur kan Europa bli mer involverat i Vitrysslands utveckling. Även Europarådets parlamentariska församling var representerad på mötet.

– Vi har lovat lyfta Vitrysslandsfrågan tydligare på den europeiska agendan och i våra kontakter med Europaparlamentet och Europarådet, säger Kimmo Sasi, Nordiska rådets Vitrysslandsrapportör.

– Utvecklingen i Ukraina har gjort Vitrysslands befolkning rädd för vad som kan komma att hända dem och Vitryssland i framtiden. Vitrysslands integritet och suveränitet betonades och fick starkt stöd vid mötet, säger Sasi.

Också den unga vitryska generationens möjlighet till god utbildning lyftes fram som en viktig framtidsfråga.

– Här spelar det vitryska exiluniversitetet European Humanities University (EHU) i Vilnius en central roll. EHU stöds både av EU och av de nordiska länderna genom Nordiska ministerrådet, säger Kimmo Sasi.

Mötet mellan Nordiska rådet, Baltisk församling, vitryska medborgarorganisationer, människorättsorganisationer och vitryska oppositionspartier som inte är representerade i regeringen var det åttonde i ordningen. Dialogen med Vitrysslands parlament har varit bruten sedan 2010 på grund av de händelser som följde återvalet av president Alexandr Lukashenko.