Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Nordiska rådet överklagar registreringen av varumärket "den nordiska modellen"

28.01.15 | Nyhet
Höskuldur Þórhallsson
Photographer
Magnus Fröderberg/norden.org
Nordiska rådet överklagar nu socialdemokraternas svenska rättighet till uttrycket ”Den nordiska modellen” till högsta instans. Den nordiska modellen tillhör alla nordbor, säger rådets ordförande Höskuldur Þórhallsson.

Beslutet att överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen i Sverige fattades vid ett presidiemöte på Åland, och det var ett beslut i total enighet.,

- ”Den nordiska modellen” har använts i många olika sammanhang inom det officiella nordiska samarbetet i årtionden oavsett politisk tillhörighet, säger Höskuldur Þórhallsson, och vi har inte för avsikt att ändra på det.

Bakgrunden är en godtagen ansökan från det socialdemokratiska partiet 2012 om rättigheten att registrera Nordiska modellen som ett varumärke hos svenska Patent- och registreringsverket (PRV). När PRV avslog det officiella nordiska samarbetets första invändning i ärendet, valde Nordiska rådet  att överklaga hos Patentbesvärsrätten. Rätten har nu avslagit Nordiska rådets överklagan, och därför går rådet vidare till högsta instans.

Nordiska rådet har i sin överklagan påpekat att begreppet ”Den nordiska modellen” utgör ett allmännordiskt politiskt gods, som inte kan betraktas såsom varande ensidigt svenskt eller tillhörande någon särskild politisk gruppering. Den nordiska modellen är en del av hela Nordens och alla nordbors kulturpolitiska arv. Den svenska ansökan menar att uttrycket sedan länge är förknippat med arbetarrörelsen.

– Den nordiska modellen är en beteckning som flera länder identifierar sig med och regelbundet använder sig av. Enbart inom ramen för det officiella nordiska samarbetet ges det årligen ut en rad publikationer där beteckningen figurerar, säger rådspresidenten. 

Nordiska rådet är det officiella nordiska samarbetets parlamentariska församling. Nordiska rådet grundades 1952 och håller i regel två sessioner per år. Under sessionerna diskuterar och debatterar parlamentariker från de nordiska länderna och självstyrande områdena aktuella politiska frågor som berör det nordiska samarbetet.