Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Nordiska rådet senarelägger rundabordssamtal med ryska parlamentariker

26.03.15 | Nyhet
Höskuldur Þórhallsson
Photographer
Johannes Jansson/norden.org
Nordiska rådet vill skjuta upp vårens rundabordssamtal med ryska parlamentariker och ett studiebesök för nordiska parlamentariker i Petrozavodsk i ryska Karelen, meddelar Nordiska rådets presidium.

– Valet i Finland och allmän brådska i våra nationella parlament är huvudorsaken till att vi önskar finna en ny tidpunkt för det planerade rundabordssamtalet i Moskva i april, säger Nordiska rådets president Höskuldur Þórhallsson.

På grund av situationen i Ukraina valde rådet i fjol att skjuta upp det rundabordssamtal som skulle ha hållits i Stockholm våren 2014. Inget egentligt rundabordssamtal hölls under fjolåret, däremot arrangerades ett utvidgat möte med de ryska parlamentarikerna i samband med Nordiska rådets session i Stockholm i oktober.

Nordiska ministerrådets kontor i Ryssland blev i januari pålagt statusen utländsk agent av de ryska myndigheterna, en status som de nordiska samarbetsministrarna konstaterade som oacceptabel och som lett till beslut om en avveckling av verksamheten i Ryssland. Detta var ämne för diskussioner under Nordiska rådets nu avslutade session i Köpenhamn.