Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Nordiskt idrottstoppmöte i september

11.08.15 | Nyhet
Strandvolleyball
Photographer
Karin Beate Nøsterud/norden.org
Politik och idrott hör ihop – även om någon kanske tycker att de två inte skall ha med varandra att göra. På initiativ av Nordiska rådet samlas nordiska politiker, idrottsorganisationer, och riksidrottsförbund till ett gemensamt idrottstoppmöte i Danmark i september.

Målsättningen med toppmötet är att förstärka det nordiska idrottssamarbetet på områden där utmaningarna är gemensamma.

-Det handlar dels om frågor som berör elitdrott, men ingalunda enbart det, påpekar Jorodd Asphjell, ordförande för Nordiska rådets kultur- och utbildningsutskott.

Han lyfter fram idrotten som genväg till integration och inkludering, och idrottens folkhälsoaspekter som typiska exempel på stora samhällsfrågor som berör också dem som inte själva är intresserad av sport och motion.

De nordiska länderna har redan idag ett gott samarbete på idrottsområdet, men uttryckligen den bredare samhälleliga diskussionen har sällan förts på en bredare nivå. Under idrottstoppmötet kommer bl.a. de nordiska idrottsministrarna, centrala parlamentariker, presidenten för Internationella Olympiska kommittén och representanter för en rad nationella och internationella idrottsorganisationer att diskutera nya konkreta gemensamma förslag och idéer.  

Till frågeställningarna som kommer att diskuteras under toppmötet hör matchfixning och anti-doping, frågor som berör kopplingen mellan demokrati och idrott, god förvaltningssed i idrottsorganisationer, och kopplingen mellan penningspel och idrottsfinansiering.

Toppmötet arrangeras den 24.-25.9 i Aalborg.