Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Nordiskt stöd för stark global miljöstyrning

23.05.16 | Nyhet
Rennende vann
Photographer
Silje Bergum Kinsten/ norden.org
Nordiska ministerrådet för miljö är redo att stödja genomförandet av Agenda 2030 och dess mål för hållbar utveckling när det gäller centrala miljöutmaningar, bland annat bekämpning av marint skräp. För detta ändamål har ministerrådet reserverat 1,2 miljoner DKK (181 000 USD) som ska kanaliseras via FN:s miljöprogram (UNEP) och FN:s miljöförsamling (UNEA).

Beslutet bygger på de nordiska miljöministrarnas möte i april där de undertecknade en gemensam deklaration om att ta upp nordiska prioriteringar under FN:s andra miljöförsamling (UNEA-2) som sammanträder i Nairobi den 23-27 maj.

De nordiska länderna har gett sitt starka stöd till FN:s miljöprogram ända sedan det grundades för ungefär 40 år sedan. I sin gemensamma deklaration konstaterar ministrarna att FN:s miljöförsamling och FN:s miljöprogram idag spelar en viktig roll i genomförandet av Agenda 2030 för hållbar utveckling och i arbetet för ett snabbt genomförande av Parisavtalet.

Miljö och hälsa avgörande för utveckling

I sin deklaration välkomnar Nordiska ministerrådet för miljö (MR-M) även fokus på en hälsosam miljö och dess samband med människors hälsa vid UNEA-2-mötet i Nairobi. Den gemensamma deklarationen betonar det starka sambandet mellan hälsa och miljö, något som måste tas hänsyn till i ett effektivt genomförande av målen för hållbar utveckling.

De nordiska ministrarna anser att åtgärder för att förbättra den globala miljöns tillstånd och människors välbefinnande bör baseras på de centrala styrkorna i FN:s miljöprogram (UNEP), i synnerhet förbättring av luft- och vattenkvaliteten, hållbart utnyttjande av havsmiljön och säker behandling av kemikalier och avfall, för vilket det i framtiden behövs fungerande globala regler. För detta ändamål har UNEP även en viktig uppgift i att främja modeller för hållbar konsumtion och produktion (SCP).

Hela deklarationen kan läsas här (på engelska):
Joint Nordic Statement to the Second United Nations Environment Assembly UNEA