Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Danish.

Ny Nordisk Mad har stort velfærdspotentiale

27.02.14 | Nyhet
Ny nordisk mad
Photographer
norden.org/Thomas Glahn
Nyt nordisk initiativ vil finde en fælles ramme for det offentlige fødevareindkøb i Norden.

I sidste måned mødtes en række nordiske eksperter indenfor det offentlige fødevareindkøb og bespisning til en workshop i Malmø. Hurtigt stod det klart for dem, at de i fællesskab kan danne en ramme, der kan gavne de nationale indsatser for fødevareudbud og udnytte de samfundsmæssige potentialer i at tilrettelægge fremtidens fødevareindkøb på nye måder. Det vil give et helt nyt nordisk velfærdsperspektiv på området.

Potentialet er stort og området er omfattende. Hvert land i Norden serverer mellem 800.000 og 1.000.000 offentlige måltider om dagen. Det er en fælles udfordring at finde en bæredygtig og fornuftig løsning på den store opgave.

Emil Blauert kalder de offentlige fødevareudbud for en af de hidtil mest oversete velfærdsmotorer i forhold til Nordens fødevarer og madkultur. Han er en erfaren aktør indenfor nordisk mad og en af initiativtagerne til Malmø-mødet om smarte og bæredygtige indkøb af mad til det offentlige i hele Norden.

Millioner af måltider hver dag
- Alene i Finland er der tale om mange arbejdspladser i 22.000 offentlige køkkener og 440 millioner måltider om året for en beløbsramme i dag på 350 millioner euro til indkøb af mad og råvarer. I Danmark serveres der dagligt 800.000 offentlige måltider. Vi står overfor en forandringsmotor når det gælder kvalitet og sundhed, og drejer vi bare en lille smule på knapperne, så kan det udløse store forandringer i samfundet såsom flere lokale arbejdspladser, sundere måltider og et mere bæredygtigt forbrug. Området omfatter de offentlige institutioner, kommunerne, regeringerne, ja, Norden og EU.

Emil Blauert har i flere år været en af drivkræfterne i Ny Nordisk Mad og er nu ansvarlig for programmet Mad til Mange.


Flere tal

I Sverige serveres 260 millioner skolemåltider og 200 millioner måltider i förskolerne om året.

Der bruges 9,80 svenske kroner til hvert måltid i grundskolerne og 11,24 svenske kroner til hvert måltid i gymnasierne i Sverige.

Danmark køber fødevarer ind til det offentlige for 4 milliarder danske kroner om året.

Finland laver 440 millioner offentlige måltider om året. Det svarer til 1,7 millioner måltider per ugedag.

www.nynordiskmad.org

www.Ekocentria.fi

www.klippan.se/utbildningbarnomsorg/mateniskolanochbarnomsorgen.814.html

www.kbhmadhus.dk