Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Nytt nordiskt mode ställer ut

31.07.14 | Nyhet
Nytt nordiskt mode ställer ut på Copenhagen Fashion Festival i början och augusti och senare i höst i Shanghai. Nordisk design och mode är ett starkt varumärke internationellt och vill vara en föregångare i hållbarhet.

Utställningen låter besökarna komma tätt inpå och uppleva material tillverkade av innovativa material som mjölk, tång och återvunna flaskor, och bakom kläderna står ledande nordiska designers som David Andersen från Danmark, Filippa K från Sverige, Boas Kristjansson från Island, Leila Hafzi från Norge, Marimekko från Finland och fler därtill.

-      Utställningen är gjord av kurator Ditte Marie Lund, och för att verkligen levandegöra den har vi allierat oss med konstnärsgruppen Dark Matters och designern Cæcilie Parfelt Vengberg, berättar Jonas Eder-Hansen från Nytt nordiskt mode.

Nordiska värderingar

Modebranschen är en av världens största industrier och samtidigt en av de mest förorenande. Det rör sig om användande av farliga kemikalier och stora mängder vatten. Dessutom om sociala aspekter som barnarbete och dålig arbetsmiljö.

En hållbarare modeindustri har stor betydelse ur både miljömässiga och sociala aspekter, och en ambition hos Nytt nordiskt mode är att visa vad som kan ske när hållbara material möter kreativiteten hos nordiska designers och deras uttalade koppling till värderingar som demokrati, renhet och minimalism.

Konkurrensfördel

Det nordiska samarbetet inom både Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet är engagerat för ett hållbart nordiskt mode. Modebranschen är stor i Norden med det svenska klädföretaget H&M som främsta exempel, och under danskt ordförandeskap 2015 planeras aktiviteter kopplat till frågan.

-      Ohållbar produktion av kläder är också ohållbart i framtiden, kommenterar Nordiska ministerrådets generalsekreterare Dagfinn Høybråten. Kan vi i Norden gå före när det gäller hållbart tänkande även inom design och mode, kommer vi att ha en konkurrensmässig fördel av det, förutom det faktum att vi bidrar till en bättre värld.

Utställningen kan ses i Köpenhamn från 4-10 augusti.

I november är den en del av Nordic Design Week i Shanghai.