Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Östersjösamarbetet samlar aktörer från EU och Norden i Jurmala i Lettland

15.06.15 | Nyhet
Flyvende måke
Photographer
Karin Beate Nøsterud/norden.org
Med vilka åtgärder kan samarbetet kring Östersjön stärkas? Hur skall de befintliga hindren för samarbete och rörlighet inom regionen minskas?
Den 15.-16.6 samlas experter, politiker och tjänstemän från EU länderna till den Europiska Unionens sjätte årliga konferens kring Östersjösamarbete , EUSBSR. Nordiska Ministerrådet, som är en av EU:s aktivaste samarbetsparter i regionen, deltar i konferensen.

Konferensens tema 'Achieving e-Quality by Connecting the Region' (Jämlikhet genom regionalt digitalt samarbete) tar sin avstamp i det lettiska ordförandeskapsprogrammet och fokuserar i första hand på hur digitaliseringen av samhällets olika funktioner ändrar och underlättar livet för dem som lever i regionen.

Nordiska Ministerrådets aktiviteter i Östersjöregionen är mycket omfattande; det täcker de fem nordiska länderna samt Grönland, Färöarna och Åland men fungerar också aktivt både i Estland, Lettland och Litauen där ministerrådet har kontor, och via samarbetsnätverk i Tyskland, Polen och Ryssland.  Nordiska Ministerrådets strategi för Östersjösamarbetet har uppgjorts i linje med EU:s Östersjöstrategi.

Ministerrådets främsta fokusområden i Östersjösamarbetet hittills har varit relaterade till bioekonomi, innovation och kultur. Arbetet för hållbara lösningar inom den marina miljö samt fiske och jordbruk, har varit framgångsrikt och fortsätter. Inom de närmaste åren intensifieras också samarbetet kring innovativa lösningar för att öka regionens ekonomiska konkurrenskraft. Det arbetet kommer att göras under ledning av Nordiska Ministerrådet.

På kulturområdet har programmet ”Culturability” lyft fram olika sätt att kombinera kultur och hållbar utveckling, t.ex. i stadsplanering och inom modeindustrin.

- Utvecklingen kring Östersjön inverkar direkt på utvecklingen i Norden, påpekar stabschefen på Nordiska Ministerrådets sekretariat, Kenneth Broman. Därför är det självklart att Nordiska Ministerrådet håller hög profil inom Östersjösamarbetet.

Konferensen EUSBSR hålls i Jurmala och är ett av de viktigaste evenemangen under det lettiska ordförandeskapet i EU.