Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Pragmatisk, nordisk integration - möjlig modell för EU

24.06.16 | Nyhet
Risto E.J. Penttilä
Photographer
Anna Rosenberg/norden.org
Norden behöver ta några rejäla grepp som verkligen gör regionen till en gemensam marknad. Det skulle inte bara gynna medborgarna och företagen – det skulle göra Norden till modell för en nödvändig förnyelse av EU. Det säger Risto EJ Penttilä, ordförande i Gränshinderrådet.

Risto EJ Penttilä, vd för finska Centralhandelskammaren, befinner sig halvvägs på sitt år som ordförande för Gränshinderrådet.

I januari gjorde han sin avsiktsförklaring: ”Jag vill att gränshinder som bromsar tillväxten avskaffas först.”

I mars prioriterade rådet vilka hinder de ska ägna sin kraft åt att riva i år.

Och i vinter kommer Risto EJ Penttilä att kunna bocka av mellan fem och tio hinder som de nordiska regeringarna då har löst, efter påtryckningar från Gränshinderrådet.

Öppna för samarbete med parterna

Året avslutas med ett symboliskt viktigt toppmöte mellan de nordiska regeringarna och arbetsmarknadens parter i Torneå.   

- Vi vill visa parterna att vi har skapat en process som fungerar, där vi effektivt raserar gränshinder. Och vi vill försäkra dem om att vi är öppna för samarbete med dem. Många av de gränshinder vi arbetar med har att göra med arbetslivet, säger Risto EJ Penttilä.

Bland de 30 gränshinder som rådet bearbetar just nu, finns både mindre ärenden - som behörighet för svenska snöskoteråkare i Norge - och ett par större, betydligt mer politiskt och tekniskt komplicerade. Dessa är Risto EJ Penttilä starkt engagerad i, eftersom han har en vision om en mer radikal integrering av de nordiska länderna.

Gör om skatteavtalet!

Ett gränslöst Norden värt namnet skulle dels kräva förändringar av det nordiska skatteavtalet med fokus på gränshinder, anser han. Idag krånglar avtalet till livet för medborgare och företaget, när det gäller moms, personskatt och pensioner.

Vi vill visa parterna att vi har skapat en process som fungerar, där vi effektivt raserar gränshinder. Och vi vill försäkra dem om att vi är öppna för samarbete med dem.

Dels skulle det kräva en digital möjlighet för de nordiska länderna att ”låsa upp” varandras socialförsäkrings-och pensionssystem, och få tillgång till uppgifter om exempelvis intjänad pension och rätt till a-kassa. Allt för att medborgarna ska kunna jobba och driva företag var som helst med bibehållen trygghet och service.  

- Alla vet att det är svårt även inom länderna att få de offentliga systemen att ”samtala” med varandra digitalt. EU har i 20 år försökt att skapa en digital gemensam marknad, utan att lyckas. Kan vi åtminstone ta några steg för att digitalisera det offentliga Norden, vore det värdefullt, säger Risto EJ Penttilä.

Innan året är slut kommer han även att släppa en ”pamflett”, en liten stridsskrift där han argumenterar för att det nordiska samarbetet kan bli en modell för hela Europa.

EU behöver reform

Efter det dramatiska folkomröstningsresultatet i Storbritannien kommer EU att behöva en reformprocess som gör upp med maktkoncentrationen i Bryssel, tror Risto EJ Penttilä.

- Jag tror faktiskt att den pragmatiska, nordiska integrationen där vi stegvis river gränshinder, skulle kunna vara en lösning för hela Europa. Modellen går att använda i Östeuropa, på Balkan och i Benelux som har samma tradition som vi av regionalt samarbete, säger Risto EJ Penttilä.

Men för att vara en övertygande förebild, behöver Norden ta sin egen integration vidare och framgångsrikt skapa en digital, gemensam marknad.

- Norden kan bli ”the leading light” i Europa igen, säger han.