Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Propaganda värsta fienden

02.12.14 | Nyhet
Hans Wallmark
Photographer
Johannes Jansson/norden.org
Man kan inte nog understryka hur viktigt erfarenhetsutbytet är emellan oss, kommenterade Nordiska rådets president, Hans Wallmark, under det årliga toppmötet i Oslo mellan presidierna i Nordiska rådet och Baltiska församlingen.

Nordiska rådets engagemang inom det utrikes- och säkerhetspolitiska området har ökat under senare år. Sedan två år hålls till exempel nordiska rundabordssamtal, och under den årliga sessionen i Stockholm i slutet av oktober, stod situationen i omvärlden högt upp på dagordningen.

-      Något av det absolut viktigaste som dessa möten ger är utbytet av erarenheter, information och kunskap, menade Hans Wallmark. Det ger stöd till oss parlamentariker att tala med trovärdighet om vad som händer i våra grannländer när detta diskuteras i våra respektive nordiska länder. Dessutom kan vi med större tyngd ta ställning till eventuella insatser.

Propaganda

-      Laine Randjärv från Estland är president i Baltiska församlingen, och hon uppehöll sig mycket kring frågorna om information och desinformation när det gäller vad som händer i Ukraina, Georgien, Moldavien och i resten av den östra delen av Europa.

-      Den propaganda som nu sprids via tevekanaler och sociala medier i såväl Ryssland som våra länder och i hela Europa, är den farligaste fienden, menade Laine Randjärv. Det pumpas in ryska miljarder i en omfattande propagandamaskin, som infiltrerar de kanaler folk är vana vid, och vi har svårt att nå ut med fakta.

Vinter

Baltiska församlingens president talade också om den stundande vintern och mindes hur det nordiska samarbetet stöttade de baltiska länderna med mat, kläder och medicin när de upplevde press från Ryssland.

-      Om folk i Ukraina överlever vintern, överlever också regeringen, menade hon.

Med inspel från professor Ingerid Opdahl från Norska institutet för försvarsstudier, IFS, fördjupades diskussionen till att också gälla själva konfliktläget i östra Europa, bland annat den mellan värderingar.

Bertel Haarder, från Danmark och tillhörande Mittengruppen i Nordiska rådet, lyfte till exempel det faktum att de yttersta högerkrafterna i Västeuropa nu tycks stödja Putin.