Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Samarbete med Ryssland behövs för att minska sotutsläppen

11.02.15 | Nyhet
Miljö- och klimatfrågor stod högt på agendan när Nordiska rådets finska delegation stod värd för en grupp ryska parlamentariker den 11-12 februari. Sotutsläppen i Barentsområdet och reningskapaciteten i Kaliningrad är i vår heta frågor för både Norden och Ryssland.

Ordförande för Nordiska rådets miljöutskott Christina Gestrin (SFP, mittengruppen), underströk vid mötet det goda samarbete som Norden och Ryssland haft kring vattenreningsverket i S:t Petersburg, men efterlyste skärpning i leden i fråga om reningsverket i Kaliningrad.

– Det vore ytterst viktigt att också färdigställa reningsverket i Kaliningrad, som i dag fördröjs av politisk ovilja och bristande samarbetsförmåga. En halv miljon människors smutsvatten, 150 000 kubikmeter varje dygn, leds i dag ut rakt i Östersjön, säger Gestrin.

Gestrin underströk också vikten av att inom ramen för den nordliga dimensionen få bukt med sotpartikelutsläppen i Barentsområdet.

– Dagens slutkörda kolkraftverk släpper ifrån sig stora mängder sotpartiklar som vi vet att väsentligt försnabbar klimatförändringen. När kraftverken byts ut bör man i stället satsa på förnybar energi och på så sätt minska sotutsläppen med 800 ton årligen, säger Gestrin, som gläds åt att sotutsläppen även står på Arktiska rådets agenda i april.

Oro över agentstatus

Kimmo Sasi (Saml, konservativa gruppen) i Nordiska rådets presidium uttryckte vid mötet med de ryska parlamentarikerna sin oro över att Nordiska ministerrådets kontor i Ryssland pålagts statusen utländsk agent av de ryska myndigheterna, ett uttalande som inte kommenterades av de ryska gästerna. Intresset för att diskutera EU:s sanktioner mot Ryssland var desto större.

– Från Nordiska rådets finska delegations sida betonade vi att Finland i dialogen med EU varit noga med att miljöprojekt, kärnkraften och aktuellt närområdessamarbete som påverkar vanliga människor inte ska sanktioneras, säger Sasi.

Nordiska rådets parlamentariker och Rysslands förvaltning och politiker har sedan flera år tillbaka regelbunden och aktiv kontakt. Den ryska delegationen leddes vid studiebesöket av statsdumaledamoten Olga Epifanova, medan den övriga delegationen bestod av representanter för det nordvästryska parlamentarikersamarbetet PANWR.