Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Satsning på grön växt är helt rätt, tycker svenska samarbetsministern

20.11.14 | Nyhet
Slutet på TFI, det nordiska toppforskningsinitiativet, markerades den 18-19.11 med en konferens i Stockholm. Forskningsinitiativets metoder och resultat presenterades, men samtidigt blickade man framåt.
En av talarna på konferensen var Sveriges nordiska samarbetsminister Kristina Persson, och hon är entusiastisk både över det som varit och det som skall komma.

Som avslutning på Toppforskningsinitiativets slutkonferens presenterades de överordnade målen för ett nytt forskningsinitiativ med fokus på grön växt, som precis som TFI skall bli ett samarbete mellan Nordforsk, Nordisk Energiforskning och Nordisk Innovation.

-Fokusering på grön växt och innovation är precis det som behövs just nu. Behovet av grön omställning i våra länder just nu är så uppenbart.

Perssons vision är att forskningsprogrammet kommer att ha en klar koppling till både näringslivet och politiken. Hon menar att precis som allt annat måste också den nordiska modellen utvecklas. Enligt henne är den hotad av en lång rad förändringar som sker i omvärlden.

-Konkurrenssituationen på områden där Norden tidigare har varit ledande, är hårdare än någonsin. Om vi vill hålla vår gamla position, krävs att vi både vad gäller produktutveckling och kunnande hela tiden orienterar oss både uppåt och framåt. Det ställer stora krav på våra utbildningsystem, vår produktutveckling, forskning och också på samarbete mellan våra länder.

-Framgång kan ibland föda liknöjdhet eller självgodhet, varnar Kristina Persson. Vi måste inse att både det vi har och det vi är, måste förändras. Vi måste bli mer utvecklingsinriktade helt generellt. Det räcker inte med bara teknisk innovation, utan det behövs också social innovation. Vi måste klara av att balansera de negativa sidorna av utvecklingen. Klarar vi inte det skapas nya klyftor, och stor arbetslöshet. Vi måste se till att vårt samhälle kan matcha den situation som följer av robotiseringen, digitaliseringen av vårt samhälle, som ju tar jobbet av många.

-Vi i Norden borde vara bättre skickade än de flesta andra att klara av de stora samhällsförändringarna just nu, säger Persson. I våra länder är folk trygga nog att stå ut med förändringar. Den tillit som kännetecknar Norden är ganska unik, och den är en förutsättning för att vi skall kunna genomföra den förnyelse som behövs nu. Man litar på varandra i Norden, och har också förtroende för institutioner och politiker.  

Minister Persson betonar att trots att samarbete är viktigt, skall vi i Norden inte tänka enbart nordiskt. Det nordiska skall bli en bas för global samverkan.

-Men vi är intressantare som partner också i forskningssamanhang, om vi lägger ihop våra resurser och samarbetar, avslutar hon.

Se också artikel om det nya forskningsprogrammet.