Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Danish.

Selvstyre = selvstændighed + samarbejde?

27.01.15 | Nyhet
Færøske og grønlandske politikere fremhæver den pragmatiske dialog med Danmark som en god model for europæiske selvstyreregioner på fredsseminar afholdt af Nordisk Råd på Åland. Nordisk Råd diskuterer samtidig, om man skal optage de nordiske Sameting i Rådets arbejde på baggrund af en ansøgning om optagelse fra Samisk Parlamentarisk Råd.

Nordisk Råd vil udforske Nordens rolle som foregangsregion i fredsspørgsmål og holdt 26. januar et seminar om de selvstyrende områders rolle som fredsprojekter i forbindelse med Rådets samling på Åland.

Les mer her:

Säkerhets- och självstyrespolitiken går hand i hand

Hvor Ålands selvstyre i høj grad er præget af mere fastlåste juridiske aftaler, er udviklingen mod selvstyre på Grønland og Færøerne ifølge flere politikere i høj grad præget af pragmatisme og en løbende dialog.

- Et rigsfællesskab er som et ægteskab. Det er ikke formuleringerne i kontrakten, der skabet et lykkeligt samliv, men viljen til samarbejde og gensidig respekt. Uanset de konkrete styrkeforhold, sagde formanden for Færøernes delegation i Nordisk Råd Helgi Abrahamsen på seminaret.

Konflikthåndtering et nordisk brand

Han blev suppleret af Sjúrdur Skaale, færøsk medlem af det danske Folketing, som understregede, at man som selvstyreområde sagtens både kan stå på egne ben og indgå i et forpligtende fællesskab.

- I forbindelse med den skotske selvstændighedsafstemning blev Færøerne fremhævet som et forbillede, fordi vi blandt andet på trods af bestemmelser i det danske riges grundlov faktisk i realiteten selv opkræver skatter og selv vedtager vore love, noget Englænderne ikke ville tillade skotterne, fortalte Skaale.

Han fremhævede, at samarbejdet med Danmark også kunne rumme Færøernes sagsanlæg mod EU – og dermed også mod Danmark - i en fiskerikonflikt i 2003.

Johan Lund, grønlandsk medlem af det danske Folketing var enig:

- Forholdet mellem Danmark og Grønland udvikler sig via dialog i en yderst pragmatisk ånd. Hjemmestyreloven anerkendte ikke grønlænderne som et folk i international ret, men med Selvstyreloven er vi nået et skridt videre og har nu fuld status som et folk i vor egen ret, understregede Johan Lund.

Samisk repræsentation på vej?

I diskussionen om udviklingen af den nordiske selvforståelse fremhævede professor Pertti Joenniemi fra Tammerfors Universitet overgangen fra at bygge sin identitet på fjendebilleder til at definere sig i forhold til et fredeligt kulturfællesskab - en overgang, de nordiske lande har gennemgået de sidste 200 år.

- Den erfaring, vi har med at udvikle fredelige fællesskaber, er en vigtig del af det nordiske brand og noget af det, vi kan give videre til verden, mente Nordisk Råds præsident Höskuldur Thórhallson i den sammenhæng.

I samme ånd bød han diskussionen om optagelse af de tre sameting i henholdsvis Finland, Norge og Sverige i Nordisk Råd velkommen. En ansøgning fra Samisk Parlamentarisk Råd er på dagsordenen i forbindelse med Rådets samling på Åland og diskuteres såvel i Medborgerudvalget som i Præsidiet.

Læs mere om konferencen "Selvstyre i Norden - erfaringer og visioner fra et fredsperspektiv" arrangeret af Ålands Fredsinstitut og Nordisk Råds Medborgerudvalg på www.peace.ax