Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

"Sexism och näthat hör inte hemma i Norden"

04.11.15 | Nyhet
Ellen Trane Nørby
Photographer
Magnus Fröderberg/norden.org
De nordiska länderna är vana att ta täten i arbetet för jämställdhet och allas lika värde. Nu är det dags att göra det igen. Hat, hot och sexism på nätet undergräver demokratin och kräver politiska krafttag. Det var en av slutsatserna efter expertseminariet om näthat i Köpenhamn.

Hur stort är problemet med hatyttringar på nätet och sexism i Norden? Hänger de nordiska ländernas lagstiftning med? Finns det lyckade exempel på att näthat går att stoppa?

Det var frågorna för expertpanelen och ett 60-tal deltagare från Norden och Baltikum under två dagar. Och enligt expertpanelen är problemet stort – samtidigt som våra samhällen lider av kunskapsbrist.

- Så länge vi inte vet vem förövarna är, har vi svårt att adressera rätt insatser. Och så länge vi lider brist på kunskap blir det upp till varje drabbad att bedöma allvaret i trakasserier och hot, sa Aina Landsverk Hagen, forskare vid högskolan i Oslo.  

Högst på den politiska dagordningen

Det stod också klart att ländernas strafflagstiftningar är ålderdomlig aoch kan behöva kompletteras, exempelvis när det gäller spridning av integritetskränkande uppgifter som nakenbilder.

Det Nordiska ministerrådet för jämställdhet beslöt i våras, under dansk ledning, att sätta sexismen och näthatet högst på den politiska agendan i år. Seminariets slutsatser kommer nu att sammanställas i en rapport som ska ligga till grund för beslut i ministerrådet om vilka åtgärder de nordiska regeringarna kan vidta gemensamt.

Skicka signal

Enligt Ellen Trane Nørby, den danska jämställdhetsministern, finns just nu en politisk beredskap på högsta nivå i Norden för att vidta åtgärder för att stävja näthatet:

 ”Sexism och hatyttringar hör inte hemma i Norden. Det är inte värdigt ett modernt samhälle att vissa grupper skräms till tystnad i den offentliga debatten. Därför måste vi skicka en mycket tydlig signal till dem som skriver kränkande kommentarer till kvinnliga politiker eller trakasserar bloggare och debattörer   - att det är oacceptabelt.”  sa Ellen Trane Nörby när hon avrundade seminariet.  


Läs mer om seminariet här:

  • http://www.nikk.no/nyheter/aktorer-i-norden-gar-samman-mot-nathat/ 

 

Fakta:

Inför seminariet sammanställde Als Research tillgänglig forskning kring näthatets omfattning:

  • De som utsätter andra för näthat är till största delen män, enligt Brottsförebyggande rådet i Sverige utgör de 67%.

  • Kvinnor utsätts i högre grad för hatyttringar av sexuell och sexistisk karaktär.

  • Journalister och debattörer som skriver om invandring, minoriteter och feminism drabbas oftare av näthat.

  •  Deltagarna i expertpanelen var bland andra Aina Landsverk Hagen (Norge), Karl Dahlstrand (Sverige), Emma Holten (Danmark), Thordis Elva Thorvaldsdottir  (Island) och Nasima Razmyar (Finland).