Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Danish.

Solidaritet og frihed kan ikke slås ihjel

28.02.16 | Nyhet
Henrik Dam Kristensen
Photographer
Magnus Fröderberg/norden.org
Henrik Dam Kristensens mindeord på 30-årsdagen for Olof Palmes død.

Sven Olof Joachim Palme (30. januar 1927 – 28. februar 1986) var en statsminister og politiker med mange nuancer og en særlig sans for detaljen i det politiske arbejde. Han var elsket og beundret for sin integritet og for sit arbejde for demokrati, frihed og fred. Han var om noget en kontroversiel personlighed og en yderst central politiker i arbejdet for den svenske velfærdsstat.

Palme var præsident for Nordisk Råd i 1979, og bidrog til det nordiske samarbejde med sine holdninger og visioner som tog udgangspunkt i ligestilling og retfærdighed. Disse visioner er nogle af de grundpiller som Nordisk Råds arbejde er bygget på – helt tilbage til oprettelsen af rådet i 1952 og frem til i dag, er det stadigvæk de samme værdier som vi bruger som pejlemærker i arbejdet for de nordiske borgere og de mennesker, som ønsker at slå sig ned i vores del af verden.

Olof Palme var om noget en frihedskæmper. Ikke i den gængse forstand med et våben i hånden - men derimod med sin integritet, sin stålfasthed og med sit arbejde for retfærdighed og ligestilling for alle.  

”Et menneskes hudfarve, race, sprog og fødested har jo ingenting med menneskelige kvaliteter at gøre. At gradere mennesker i sådan en målestok står i skarp kontrast til princippet om menneskers ligeværd”.

Sådan formulerede Olof Palme fremmedfjendskhed, forudindtagethed og klasseinddeling. Han så det bedste i alle og ville det bedste i alle. Desværre appellerede hans holdninger ikke til alle og den 28. februar blev han skudt ned på åben gade på Sveawägen i Stockholm. 

I dag mindes vi denne store politiker Olof Palmes død, som er en tragisk påmindelse om, at demokrati og frihed ikke er en entydig sag for alle, men at der eksisterer kræfter som ikke kærkommer tanken om lighed og solidaritet. Hans død er samtidig også en påmindelse om, at arbejdet netop for de frie værdier aldrig må stoppe, men altid skal holdes i hævd og at frihed ikke kan slås ned. Olof Palmes værdisæt og visioner lever videre i os alle.

Henrik Dam Kristensen, tidligere minister og Nordisk Råds præsident 2016