Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Danish.

Til kamp mod superbakterier

25.04.18 | Nyhet
Gris antibiotika
Antibiotika som våben mod sygdomme, kan ikke længere blive taget for givet. Bakterierne slår tilbage og udvikler sig til resistente superbakterier, der årligt globalt tager livet af 700.000 mennesker. Udvalget for Velfærd i Nordisk Råd stiller på et seminar i Europa Parlamentet skarpt på løsninger, der kan stoppe udviklingen.

I dag bliver antibiotika brugt og taget for givet som effektivt virkemiddel i både medicin til mennesker og i fødevareproduktion. Men brugen er blevet til et overforbrug, der har medvirket til at skabe Antimicrobial resistance (AMR) og superbakterier, de kendte antibiotika vacciner ikke kan få bugt med. Desværre har der ikke været skabt mærkbare nye antibiotika i nyere tid og i den nærmeste fremtid ser det ikke anderledes ud.

700.000 døde på årsbasis kan være tidoblet i 2050

I følge en rapport i British Government i 2016 dør der globalt 700.000 mennesker på grund af AMR. Det tal er højt i sig selv. Og det kan stige til ekstreme 10 millioner døde på årsbasis i 2050, hvis udviklingen fortsætter. Det er mere end der i dag dør på årsbasis af cancer. Ud over de tragiske tab af menneskeliv, så er vurderingen, at der i 2050 også kan være en økonomisk omkostning ved AMR på svimlende 100 trillioner USD.

Nordisk og globalt samarbejde er et must

Nordisk Råds Udvalget for Velfærd har udviklet en Hvidbog med forslag til konkrete handlinger til at bekæmpe denne udvikling og taget initiativ til seminaret Solutions to antimicrobialresistance i Europa Parlamentet den 25. april 2018. På seminaret vil nøglespillere fra forskning, industri og politik sammen drøfte, hvordan man i fællesskab kan stoppe den skræmmende udvikling.  

Panelet på seminaret består af:

Bente Stein Mathisen, Formand for udvalget for Velfærd i Nordisk Råd
Åsa Melhus, Professor ved Uppsala University
Dag Berild, Professor ved Oslo Universitet
Karl Pedersen, Professor ved Dansk Teknisk Universitet,
Allan Skårup Kristensen og Mikkel Møller Rasmussen, Lægemiddelindustriforeningen
Frederick Federley, Medlem af Europarlamentet, Sverige  

Læs mere: Nordic co-operation on combating antimicrobial resistance: 12 initiatives.

Contact information