Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Tioårsjubileum: Det nya nordiska köksmanifestet befäster Norden som matregion

18.11.14 | Nyhet
Skånska matupplevelser
Under tio år har det nya nordiska köksmanifestet gett vår mat eko ute i världen. I Norden har både produktionen och efterfrågan på ekologiska produkter mångdubblats. Med ökat intresse ökar efterfrågan på fler sorter och kvalitetsnivåer.

Långkoket är tillbaka och har blivit en stor sak liksom att använda hela djuret, att ta till vara och tänka resurs smart. Det finns inget som är så typiskt för det Nya Nordiska Köket som att använda mycket växter och grönt, vilket gett störst avtryck internationellt, framhåller den svenska köksmästaren Mathias Dahlgren. Han var en av tolv köksmästare att underteckna det nya nordiska köksmanifestet 2004 i Köpenhamn. Visionären i sammanhanget var danska köksmästaren Claus Meyer.

Från ideologiskt samtal till manifest

Dahlgren fortsätter:

I början av 00-talet fanns det i Sverige och Norden några restauranger och kockar som var kända ute i världen, kanske genom framgångar med egna restauranger eller i matlagningstävlingar. Vi hade dock inte slagit i genom internationellt som land eller region, likt det nya spanska köket.

Danska chef Claus Meyer var visionären i sammanhanget, och det var på hans initiativ som några nordiska aktörer bjöds in till mötet i Köpenhamn 2004. Han hade tillsammans med Jan Krag Jacobsen författat det nya nordiska köksmanifestet, och de båda ville väl i princip att vi skulle komma dit, ha lite trevligt och så skriva på, som en kul grej.

Men det blev i stället två intensiva dagar där vi diskuterade vilka vi var och vad vi borde göra, innan vi lyckades komma fram till ett manifest som alla kunde skriva under. Det var spännande, den typen av ideologiskt samtal om vad vi är och har och vilka möjligheter som finns hade nog inte förekommit tidigare.

Manifestet gav maten eko ut i världen- läs mera på nynordiskmad.org