Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Danish.

Tre millioner danske kroner fra Nordisk Kulturfond til HYBRID MATTERS

04.06.14 | Nyhet
Nordisk Kulturfond har uddelt tre millioner danske kroner til HYBRID MATTERS, et digitalt kunstprojekt, som udforsker fusionen mellem det digitale, teknologiske og organiske levende.

IT Universitet i København, de svenske kunstnere/forskere Åsa Ståhl og Kristina Lindström, Finnish Society of Bioart, kunstnerfællesskabet Forum Box, samt Kunsthall Grenland i Telemarken er udvalgt som modtagere af DIGITAL 2015-16, ÅRETS NORDISKE KULTURBEGIVENHED.

”Vi ser fler och fler konstnärer som arbetar digitalt, många med lång internationell erfarenhet, och det är på tiden att vi på nordiskt plan ger denna konstform något fokus. Fondens substantiella stöd ger extraordinära möjligheter för konstnärer att samarbeta om något större än de skulle kunnat göra var för sig i sina respektive nordiska länder,” siger Helgí Hjörvar, medlem af Altinget (IS) og bestyrelsesformand for Nordisk Kulturfond.

Om betydningen af at modtage Fondens bevilling, siger kunstner og underviser Laura Beloff, fra IT Universitetet:
”Det er fantastisk, og det vil absolut blive set og hørt og åbne flere døre i kunstverdenen, at fonden sender et så stærkt signal til den digitale kunst. Ikke mindst fordi vi med det store beløb kan udføre et dybtgående stykke arbejde, som kan sprede sig fra Norden til den internationale scene.”

Formålet med HYBRID MATTERS er at undersøge og udforske, hvordan digitale teknologier kan skabe nye modeller for kommunikation og danne nye former for forbindelser mellem de forskellige aktører i ”hybrid økologi ”.

Digital teknologi bruges ikke blot i digital kunst, men i mange nutidige og nye kunstformer. Og den kunstneriske brug og fortolkning af teknologi har formået at skabe videnskabskritik og præsentere videnskabelige ideer til en bredere befolkning. De involverede institutioner og enkeltpersoner i dette projekt har mangeårig praktisk erfaring og naturlig berøring med digital teknologi og kunst. Digital teknologi er for dem det naturlige valg til at udforske, udvikle og udbrede deres bidrag gennem dette projekt.

Bestyrelsen motiverer sit valg således:

"Hybrid Matters " giver os en forventning om, at kunsten på en virkelig interessant måde kan udforske nutidens og morgendagens digitale udvikling og vise, hvordan forholdet mellem mennesker, natur og miljø forandres i takt med at vores fysiske og organiske virkelighed og det ​​virtuelle smelter mere og mere sammen.

Det er med stor nysgerrighed, at bedømmelsesudvalget har gennemgået projektforslaget "Hybrid Matters " der som emne har en synlig aktualitet, hviler på et stærkt idémæssigt fundament og har en høj kunstnerisk ambition. Biokunst (Bioart) er et spændende, moderne kunstfelt under udvikling.

Bedømmelseskomitéen vurderer, at " Hybrid Matters " har potentiale til at vække efterklang hos de kunstneriske udøvere og eksperter, hvis viden og kunstneriske praksis bindes sammen igennem ​​projektet, men også hos den brede befolkning via deltagelse i Arts&Science workshops og via en online platform, hvor resultaterne blive en del af turnerende udstilling i Norden.

Projektpartnerne Finnish Society of Bioart, kunstnerfællesskabet Forum Box, Kunsthall Grenland (Norge), den svenske kunstnerduo Å+K samt IT-Universitetet i København har fundet hinanden via mange års erfaring inden for digital teknologi + kunst, og sammen kan de opløse grænsen mellem videnskabsmænd og kunstnere."

Det er sjette gang, at Nordisk Kulturfond har uddelt et millionbeløb til ÅRETS NORDISKE KULTURBEGIVENHED - for at skabe særlig opmærksomhed på det nordiske kultursamarbejde. Disse ekstraordinære bevillinger uddeles hvert andet år.