Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Utskott flaggar för samnordisk arbetsförmedling

25.01.17 | Nyhet
Pyry Niemi
Photographer
Morten Brakestad/Norden.org
Utred möjligheten att länka samman samtliga arbetsförmedlingars hemsidor i Norden. Det föreslår Nordiska rådets utskott för tillväxt och utveckling och påpekar att det vore en styrka för de nordiska länderna om det blev enklare att söka arbete över gränserna.

Frågan behandlades på utskottets Januarimöte i Oslo på onsdagen utgående från ett så kallat medlemsförslag av Den socialdemokratiska gruppen i Nordiska rådet. Enligt förslaget skulle en sammanlänkning av arbetsförmedlingarnas hemsidor göra det enklare att söka arbete och rekrytera arbetskraft över gränserna i hela Norden.

Tanken bakom förslaget är att till exempel en sjuksköterska eller ingenjör ska kunna gå in på arbetsförmedlingens hemsida i sitt eget land och söka arbete i hela Norden. Också arbetsförmedlarna ska, om förslaget blir verklighet, enklare kunna hjälpa människor att hitta jobb i ett annat nordiskt land.

Bra för hela Norden 

- Rörligheten jämnar ut våra konjunkturer och det är bra för arbetsmarknaden i hela Norden. Det här skapar också möjligheter för arbetslösa att söka arbete där jobben finns och för företag att hitta rätt kompetens. Meningen är att det ska bli en enkel lösning, där man via ländernas arbetsförmedlingar ska kunna klicka sig vidare till övriga nordiska länders sidor, säger Pyry Niemi, ordförande för Utskottet för tillväxt och utveckling i Norden och medlem i Den socialdemokratiska gruppen i Nordiska rådet.

Förslaget går nu till vidare behandling och kan i slutändan utmynna i en rekommendation, där Nordiska rådet uppmanar Nordiska ministerrrådet att se över möjligheten att länka samman sajterna.