Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Danish.

Vestnordisk og Nordisk Råd bekymret for Arktis

23.08.16 | Nyhet
Phia Evelyn Birgitta Andersson og Rigmor Andersen Eide fra Nordisk Råd i Qaqortoq i Grønland
Photographer
Torkil Sørensen
"Bæredygtig regional udvikling i Arktis” er overskriften, når Vestnordisk Råd og Nordisk Råd holder fælles temamøde i forlængelse af årsmødet 19.-24. august i Qaqortoq i det sydlige Grønland.

Phia Andersson fra Sverige repræsenterede Nordisk Råd på årsmødet og udtrykte sin bekymring for den aktuelle geopolitiske situations betydning for det arktiske område

 -Vi accepterer ikke Ruslands annektering af Krim. Omvendt ønsker vi ikke den arktiske region trukket ned af konflikter andre steder i verden. Vi har nok af udfordringer i forvejen her højt mod nord - der er ikke yderligere brug for voldsomme, geopolitiske konflikter, sagde Phia Andersson.

På temamødet, som begynder i dag, får politikerne præsenteret en ny undersøgelse af flere lokalområder i den arktiske region udarbejdet af en arbejdsgruppe under Nordregio, der er Nordisk Ministerråds institution for regional udvikling.

Mødet indledes med et borgermøde i Qaqortoq, hvor også de lokale indbyggere deltager. Der er også en konference for vestnordiske og nordiske politikere samt lokale kommunalpolitikere. Her er Nordisk Råd repræsenteret af Steingrímur Sigfússon og Ólína Kjerúlf Þorvarðardóttir fra Island samt Rigmor Andersen Eide fra Norge.