Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Vinnare och förlorare i Norden

27.02.14 | Nyhet
Tog
Photographer
Ane Cecilie Blichfeldt
State of the Nordic Region 2013 ger en omfattande översikt över statusen för den senaste utvecklingen i Norden, med särskilt fokus både på regional och kommunal nivå. Den innefattar den senaste tillgängliga statistiken med analyser av befolkningsstruktur, invandring, trender på arbetsmarknaden och olika ekonomiska aspekter.

Norge och de största stadsområdena i Norden är vinnarna, medan landsbygdsområden och små och medelstora städer är förlorarna. Det är den huvudsakliga slutsatsen i rapporten. Det finns emellertid betydande skillnader i olika delar av Norden. Exempelvis är Norrbotten i Sverige, Österbotten i Finland och västra delen av Midtjylland i Danmark exempel på perifera områden med hög sysselsättning och relativt stark ekonomisk tillväxt.

State of the Nordic Region 2013 delar in de nordiska länderna i 1 221 kommuner och 78 regioner. En indelning i arbetsmarknadsregioner och NUTS2-regioner har också använts när det funnits otillräckliga data på kommunal nivå eller administrativ regional nivå. I syfte att fastställa utvecklingsstatus och trender i ett bredare perspektiv visas jämförelser mellan medelvärden i Norden och Europa när det är relevant.

Läs och ladda ner State of the Nordic Regions 2013 på Nordregios webbplats