Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Workshop om oberoende ryskspråkiga medier

27.01.15 | Nyhet
Det Danska Kulturinstitutet i Riga arrangerar tillsammans med Nordiska Ministerrådets informationskontor i Lettland, ett seminarium och en workshop med rubriken ”Oberoende ryskspråkiga medier”. Seminariets målsättning är att initiera en diskussion och ett samarbete kring nyhetsproduktion på ryska i framförallt de baltiska staterna och Ukraina.

Deltagarna i seminariet är medieexperter från Ukraina och de baltiska staterna, samt från de nordiska länderna.

Fria och oberoende medier som tillfredsställer medborgarnas behov av information och hjälper dem att skapa sig en möjligast realistisk uppfattning om de processer som styr utvecklingen både nationellt och internationellt, är helt centrala byggstenar i demokratiska samhällen.

De ryska nationella tv-kanalerna som är tillgängliga för invånarna i större delen av Baltikum, är direkt eller indirekt regeringsstyrda, och deras nyhetsbevakning gör det utmanande för tv-tittarna att följa med och förstå samhällsutveckligen.

Den ryskspråkiga befolkningen i de baltiska länderna tyr sig sedan länderna blev självständiga, i allt högre grad till nyhetsförmedlingen från Ryssland. För närvarande finns nästan ingen lokal nyhetsproduktion på ryska i någon av de baltiska staterna. I Estland och Lettland är ungefär en tredjedel av befolkningen ryskspråkig, medan ca 10% av invånarna i Litauen har ryska som modersmål. Bristen på lokalt producerat medieinnehåll försvårar den ryskspråkiga befolkningens möjlighet att delta aktivt i utvecklandet i sitt eget lokalsamhälle.

De tre baltiska staterna, i samarbete med Danmark och Sverige, uttryckte nyligen sin strävan att gemensamt försöka arbeta fram ett handlingsprogram för att råda bot på bristen på oberoende ryskspråkig nyhetsförmedling i Baltikum. Man har också beslutat att inkludera Ukraina i utvecklingsprocessen.

Workshopen i Riga inleder samarbetsprocessen, som fortsätter med ett seminarium i Köpenhamn den 27 februari.