Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Gröna obligationer knyter investerare till hållbara projekt

03.06.16 | Nyhet
Var hittar vi pengarna till de förändringar som krävs för att göra vår framtid grön? Denna fråga var i fokus för ett seminarium som Nordiska ministerrådets informationskontor i Stockholm och svenska tankesmedjan Global utmaning anordnade i Stockholm den 1 juni.

Var hittar vi pengarna till de förändringar som krävs för att göra vår framtid grön? Denna fråga var i fokus för ett seminarium som Nordiska ministerrådets informationskontor i Stockholm och svenska tankesmedjan Global utmaning anordnade i Stockholm den 1 juni.

På seminariet diskuterade man marknadstrender och aktuella utmaningar i klimatvänliga investeringar samt vad som behöver göras för att garantera att gröna obligationer är en trygg investering i miljön.

Catharina Nystedt Ringborg, vice ordförande i Global utmaning, sa i sitt öppningsanförande att konceptet med gröna obligationer är en mycket bra lösning för att minska riskerna med investeringar i miljöprojekt.

Sven Hegelund, styrelseledamot i NIB, sa att gröna obligationer är ett nytt och spännande sätt att finansiera hållbara investeringar. "Det finns bara ett fåtal gröna banker med hållbarhetsmandat att utfärda gröna obligationer. Den mest hängivna av dem är säkerligen Nordiska investeringsbanken i Helsingfors", sa han.

Christopher Flensborg, en av arkitekterna bakom gröna obligationer och chef för hållbara investeringar på SEB, kommenterade upphovet till gröna obligationer:

"År 2007 hände det mycket på finansmarknaden, och många investerare kunde inte hitta tillgångar att investera i. Samtidigt fanns det många solida gröna projekt som behövde finansiering. Vi behövde alltså skapa ett sätt att knyta utfärdarna till dessa projekt."

Det finns en verklig fördel med att vara i framkant när det gäller hållbara investeringar som finansierats med gröna obligationer, och NIB är en av dem som ligger i täten. Jag är positiv till gröna obligationers framtid; vi behöver veta mer om den.

"Gröna obligationer utgör ett utmärkt instrument för att styra investerare mot investeringar i hållbara projekt", sa Helena Lindahl, kapitalförvaltare på Storebrand/SPP i Stockholm.

Hon betonade att kapitalmarknaderna faktiskt har bidragit till "klimatröran" som världen för närvarande upplever. "Vi använde obligationer för att finansiera projekt vi ser i dag. Nu har vi chansen att vända på myntet och investera oss ur denna röra."

Jens Hellerup, head of funding and investor relations i NIB, fokuserade på utfärdandet samt övervakningen av projekt som gröna obligationer bidrar till att finansiera: "Övervakningen är en extra process, och frågan är vem som betalar för detta. Skulle en pensionsfond acceptera en lägre avkastning i utbyte mot en mer hållbar framtid?"

Penilla Gunther, svensk riksdagsledamot och medlem NIB:s kontrollkommitté, talade om fördelen med hållbara investeringar: "Det finns en verklig fördel med att vara i framkant när det gäller hållbara investeringar som finansierats med gröna obligationer, och NIB är en av dem som ligger i täten. Jag är positiv till gröna obligationers framtid; vi behöver veta mer om den."

Seminariet var en del av Gröna veckan, Europas största årliga konferens om miljöpolitik. Den sammanför deltagare från regeringar, industrin, icke-statliga organisationer, universitetsvärlden och medierna för att utbyta idéer och bästa praxis. Evenemanget arrangeras av Europeiska kommissionen.

Fotnot: Sven Hegelund har av Nordiska ministerrådet och Nefco uppdragits att skriva en rapport för G20 om grön finansiering på nordiskt vis. Rapporten kommer att presenteras inom en månad.