Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Hållbart mode engagerar både storföretag och konstnärer

03.07.15 | Nyhet
De nordiska miljöministrarna har enats om att driva på för att Norden ska bli världsledande för hållbart mode och textilier. Och många vill vara med och jobba mot med målet. Det blev tydligt vid ett seminarium på Nordens dag i Almedalen.

De nordiska miljöministrarna har enats om att driva på för att Norden ska bli världsledande för hållbart mode och textilier. Och många vill vara med och jobba mot med målet. Det blev tydligt vid ett seminarium på Nordens dag i Almedalen.

Lina Sofia Lundin, textilkonstnär och Ida Högberg, rawfoodkock, stod i solskenet utanför Nordens tält på Strandvägen 4 i Almedalen och visade hur pigment ur matrester kan användas för att färga kläder på ett naturligt sätt.
Lina Sofia Lundin vill fästa uppmärksamhet på metoder som är på väg att bli glömda och även experimentera kring klädesproduktion.

För detta är en industri som behöver förändras, bland annat för att minska sin påverkan på miljön. Lina Sofia Lundin klev sedan in i Nordentältet för debatt om textil- och modeindustrin och hur Norden kan bli världsledande när det gäller hållbarhet.

Efter boende, transporter och mat är textilförbrukningen det som orsakar mest påverkan på miljön. Den genomsnittliga Nordbon förbrukar under ett år kläder och andra tyger som orsakar så mycket koldioxidutsläpp att det kan jämföras med att köra 200 mil i en privatbil.

Och medan Lina Sofia Lundin färgar kläder utan några tillsatser så har kemikalieinspektionen identifierat 2 450 kemikalier i textilproduktionen, och av dem klassas 1 150 som farliga.  

Hur kan då denna utveckling förändras? På debatten under Nordens dag gick frågan till Anna Gedda, H & M:s hållbarhetschef, Annicka Engblom (M) Nordiska rådets medborgar- och konsumentutskott, Sanna Due Sjöström, Ordförande Nordiska avfallsgruppen Naturvårdsverket/Nordiska ministerrådet och arbetar med den nordiska handlingsplanen och Lina Sofia Lundin.

Tydliga mål
I den nordiska handlingsplanen finns fyra fokusområden som togs upp under debatten:
Arbeta för hållbar nordisk design
Minska den negativa miljöpåverkan av produktionen
Utöka marknaden av miljövänligt mode och textilier
Uppmuntra att marknaden går mot mer återvinning och återanvändning

Debattörerna är alla positiva till en sådan utveckling, och arbetar med det ur sina respektive perspektiv.

Det är mycket på gång. Sanna Due Sjöström berättade att man från nordiskt håll undersöker möjlighet att åter satsa på inhemsk produktion av kläder, av annorlunda material som träcellulosa.

Annicka Engblom, pekar på det stora intresse som finns från konsumenternas sida för ekologiska produkter. 

På H & M är en av de viktiga framtidsfrågorna hur man kan öka återanvändningen. Under 2014 lämnade kunder in 7 600 ton kläder och textilier och företaget kunde tillverka sin kollektion med återanvänd bomull.

Än så länge går det inte att återanvända mer än 20 procent av bomullen, för det blir för dålig kvalitet men det pågår arbete för att hitta lösningar som gör att andelen ökar, berättade Anna Gedda.

Sanna Due Sjöström, Naturvårdsverket, tycker det är väldigt bra att H  & M samlar in kläder, som kan återanvändas, men är samtidigt tveksam till budskapet som följer med. 

- När man lämnar in kläderna får man samtidigt en rabattkupong för att handla mer kläder, säger Sanna Due Sjöström.

Oenighet om konsumtionen
Hon menar att vi måste se över våra konsumtionsmönster. Under 2000-talet har vår konsumtion av kläder och tyger ökat kraftigt samtidigt som det har blivit billigare och handla.  

Vi måste ändra konsumtionsmönster, så att vi handlar färre dyrare kläder men av högra kvalitet, menade flera av paneldeltagarna. Ett lågt pris minskar konsumenternas önskan att ta hand om sina kläder och gör också att de handlar mer, vilket är dåligt för miljön.

Anna Gedda menade det inte finns något sådant samband, att det dyra har högre kvalitet än det billiga.

- Det är väl bättre att man handlar kläder hos oss som tar ansvar för miljön än hos något företag som inte gör det, sa Anna Gedda.