Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Nordens syn på bioekonomi bör få genomslag i EU

03.07.14 | Nyhet
Begreppet bioekonomi har seglat upp de senaste åren som ett sätt att genomföra övergången från ett fossilbaserat samhälle till ett samhälle baserat på förnyelsebara råvaror och därmed minska klimatpåverkan. Med bioekonomi avses en ekonomi som använder hållbart förnybara naturresurser för att producera biobaserade produkter, energi och tjänster. Under flera år har man nu arbetat med att definiera begreppet men nu är det många som tycker det är dags att agera.

- Norden är en av de mest gynnade regionerna i världen när det gäller tillgång till biomassa. Jag har stora förhoppningar om att Norden kan gå före och föra in mer bioekonomi, säger Cecilie Tenfjord-Toftby, riksdagsledamot för moderaterna och ordförande i Nordiska rådets näringsutskott.

Många ser också att bioekonomin kan få en mycket viktig regional betydelse då det kan medföra många nya jobb och industrier på landsbygden, något som Clas Engström, vd för Processum, ett bioraffinaderiinitiativ vars verksamhet går ut på att stödja och initiera forskning och utveckling inom bland annat området bioteknik, poängterar och får medhåll från Helena Leander, riksdagsledamot för Miljöpartiet.

- Bioekonomin kan helt klart ses som landsbygdens räddning. En omställning till bioekonomi kan ge många jobb och framtidstro på landsbygden.

Den svenska regeringen har en långsiktig vision att Sverige år 2050 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser i atmosfären.

- För att nå det målet  behövs en överenskommelse mellan de större partierna med långsiktigt strategier som gör att industrierna vågar göra de nödvändiga investeringarna, säger Cecilie Tenfjord-Toftby. Hon ser däremot problem med att nå överenskommelser med Miljöpartiet då de har en annan syn på styrmedlen.

- Ja, vi har olika syn på styrmedlen men vi bör kunna komma överens om de övergripande strategierna, replikerar Helena Leander.

Idag är det även EU-regler som sätter käppar i hjulet för de företag som vill utveckla produkter som är baserad på så kallad biomassa. Höga tullar gör det omöjligt för dem att importera biomassa till ett rimligt pris.

- Sverige och Norden är för försynta när det gäller att förhandla med EU det måste vi bli bättre på, säger Ylwa Alwarsdotter, strategisk marknadsutvecklare på SEKAB. Det handlar om att rädda industrin och vi måste kämpa tillsammans, både industrin och politikerna.

Det håller Cecilie Tenfjord- Toftby med om:

- Europa behöver en stark nordlig röst och vi måste jobba för att Nordens syn på bioekonomi är det som får genomslag i EU.

Samtalet arrangerades i samarbete med Nordregio och var en del av Nordiska ministerrådets satsning Nytt(a) i Norden i Almedalen 2014. Deltog i samtalet gjorde Jukka Teräs, Senior Research Fellow, Nordregio, Clas Engström, vd, Processsum, Cecilie Tenfjord-Toftby (M), Helena Leander (MP), Joakim Appelquist, direktör och avdelningschef, Vinnova samt Ylwa Alwarsdotter, strategisk marknadsutvecklare, SEKAB.